Published On: Pon, srp 4th, 2016

GOSPODIN MESIĆ SE SUSREO S GOSPODINOM KOMŠIĆEM: Danas smo naučili riječi “odbojnik, kovanica, ikonica i rukohvat”

Bivši šef Ureda bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepan Mesić boravio je u posjeti Demokratskoj fronti (DF) danas u Sarajevu, u svojstvu fonetičara.

Mesić je Komšiću pojasnio da nije ispravno kazati kako  “evropski put BiH nema alternativu, i da evropsko širenje ne bi smjelo biti zaustavljeno nakon izlaska Velike Britanije. Ispravno se naime kaže europski put.

Potom je kazao da je pogrešno govoriti ”Vakat je da  EU bude  još atraktivnija”, poručio je Mesić. Hrvatski lideri u BIH morali bi više raditi na očuvanju  hrvatskog jezika u BIH – dodao je g. Mesić.

Pogrešna je i sljedeća konstrukcija: “Važno je i da zemlje koje pretendišu ulazak u EU  pojačaju svoje napore za stvaranje standarda koje traži EU” –  napominje Mesić.

Željko Komšić je kazao da je primio primjedbe na znanje te da će dati sve od sebe, da do početka izbora govori hrvatskim jezikom, budući da je ipak , punih osam godina obnašao dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BIH.

Mesić je govorio i o politici:

Svi agresori u Europi u svim ratovima uvijek su varali da štite svoju nacionalnu manjinu, a ustvari osvajali su tuđu teritoriju i tako do Slobodana Miloševića, svi su varali.

U tom trenutku Komšiću je pozlilo, te je pitao Mesića – je li to vi aludišete na mene.

Tada je Mesić kazao: Ispravno se kaže “aludirate” Željko.

Komšić je nakon toga povratio.

 

Mesić je  dodao da želi ”dati podršku europskom projektu za kojeg se moj prijatelj Komšić zalaže”.

Zalažeš li se Željko? – upitao je Mesić.

Komšić je kazao da se zalaže.

A znaš li ti Željko koji su EU standardi kad su u pitanju jezična, kulturna, nacionalna i svaka druga prava, i kako EU uređuje konsocijacijske odnose  u svojim zemljama – pitao je Mesić.

Komšić je rekao da ne zna ali da je spreman to da apsolviše.

Na to je Mesić kazao : “Kaž se apsolvirati, a ne apsolvistati”.

Da, da, kazao je Željko.

I manje dakavice – osvrnuo se g. Mesić.

Jašta – kazao je Komšić.

Poskok.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>