Published On: Pon, ruj 21st, 2015

SRPSKI ODGOVOR: Inzko i Petritsch uskoro na austrijskim sudovima?

Predsjednik Parlamenta Austrije Norbert Hofer na današnjem sastanku s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beču izrazio je potporu referendumu u Srpskoj, te najavio da će se u Parlamentu njegove zemlje postaviti pitanje djelovanja visokih predstavnika koji su u BiH došli iz Austrije.
“Mi u potpunosti podržavamo Republiku Srpsku u ovim aktivnostima / u vezi sa referendumom / i danas smo čak ustanovili da je / od visokih predstavnika u BiH / došlo do kršenja određenih međunarodnih propisa i suglasili se da ćemo u Parlamentu Austrije postaviti pitanje ministru vanjskih poslova kako dalje da se ponašamo u tom kontekstu “, rekao je Hofer novinarima poslije sastanka sa predsjednikom Srpskog u Beču.

Hofer je napomenuo da je pitanje podrške samoopredjeljenju naroda u Europi od velikog značaja i jedan od prioriteta te je potom dao izjavu koja će zasigurno razljutiti mnoge:
“Možda nešto što ne pripada zajedno ne može rasti zajedno. Važna je činjenica da ono što ne pripada zajedno treba biti samostalno, i na taj način jedinice koje su samostalne mogu opet u prijateljskim odnosima žive jedne pored drugih”, istaknuo je Hofer .

On je naveo da je na dašanjem sastanku s predsjednikom Srpske bilo govora io migrantskoj krizi, koja je generalno aktualna tema u Europi.
Predsjednik Srpske  je nakon sastanka istaknuo da je razumijevanje na koje je naišao u Austriji zaista veliko, te dodao da je imao priliku da domaćine upozna o stanju u Srpskoj i BiH, pitanju referenduma, ali i kontinuiranom kršenju međunarodnog prava od visokih predstavnika u BiH.
“Iz ove zemlje su u BiH bila dvojica visokih predstavnika koja su kršila međunarodno pravo i zahvalan sam predsjedniku austrijskog Parlamenta koji je prihvatio da to pitanje stavi u parlamentarnu raspravu, kao i da iznađemo neke druge mogućnosti koje se tiču ​​toga da se u Austriji pravno procesuiraju određene radnje koje nisu bile u skladu s propisima “, rekao je Dodik.
Dodik je napomenuo da je postavljanje pitanja djelovanja visokih predstavnika iz Austrije vrlo važno za Srpsku jer je upravo ovo vrijeme dodatnog političkog nasilja od visokog predstavnika u BiH, koji želi da vrati intervencionizam i rigidne političke odluke.
“Visoki predstavnik je u BiH neovlašteni stranac koji je prekoračio ovlasti i takva ponašanja treba da u zemlji odakle su oni budu razmotrena i ocijenjena sa stanovišta demokratskih tradicija koje imaju ovdje”, istakao je Dodik.
Dodik je dodao da se razmatraju i određene pravne procedure za tužbu protiv nekadašnjeg i aktualnog visokog predstavnika u BiH iz Austrije – Wolfganga Petritscha i Valentina Incka.
“U potrazi smo za određenim pravnim procedurama da Petritschaa i Inzka tužimo pravosuđu u Austriji za kršenje međunarodnog i ljudskih prava. Uvjeren sam da ćemo naći strukture koje su spremne da u tom procesu sudjeluju ovdje. U našem pravosuđu ne možemo procesuiramo te ljude, ali mislimo da su oni odgovorni upravo pravosuđu zemlje odakle dolaze da poštuju međunarodno pravo i ljudska prava, a oni su to masovno kršili, i za to trebaju odgovarati “, poručio je predsjednik Srpske
Govoreći o suradnji Srpske s Austrijom, Dodik je napomenuo da je ona važan trgovinski partner. “Mi želimo s Austrijom da zadržimo vrlo dobre odnose”, rekao je Dodik i pozvao investitore iz Austrije da ulažu u Srpskoj.
Dodik je napomenuo da je srpska zajednica koja u Beču i Austriji živi i radi već nekoliko desetljeća snažno integrirana i zainteresirana za stabilnost tog društva.
“Imajući u vidu činjenicu da se i ovdje održavaju izbori, u poziciji sam da pozovem sve naše ljude koji ovdje mogu sudjelovati u političkom životu da podrže političke partije koje su se nesumnjivo pokazale konstruktivnim i prijateljskim prema svemu onome što predstavlja naš narod”, rekao je Dodik.