Published On: Čet, ruj 7th, 2017
#3rd | By Desk

GOSPINO VRILO: Sutra proslava blagdana Male Gospe na mjestu duhovne i tjelesne okrijepe

U središnjoj Bosni blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa posebno se svečano slavi u travničkoj župi Ovčarevo, u svetištu nadomak Travnika, koje nosi naziv Gospino vrilo, prenosi Drukciji.ba. 

Gospino vrilo već je godinama mjesto duhovne i tjelesne okrijepe. Središnja blagdanska sveta Misa slavit će se na otvorenom u petak u 11 sati gdje tradicionalno bude prisutno više tisuća vjernika. Također se slave i mise trodnevnice koje završavaju večeras misom uočnicom u 18 sati.

Duhovna okrijepa 

Svetište Gospino vrilo se nalazi jedan kilometar zapadno od Travnika, uz izvor ispod šumovitog brežuljka, gdje su mještani i prolaznici desetljećima tražili i nalazili tjelesnu, ali i duhovnu okrjepu, vjerujući u nadnaravnu moć ovoga mjesta i izvora hladne pitke vode. To su, u čestim šetnjama sa sjemeništarcima, zapazili i Isusovci, profesori u travničkom sjemeništu i u Nadbiskupskoj gimnaziji, te su na tom mjestu, nazvavši ga Gospino vrilo, 1923. godine izgradili kapelicu. I Gospino vrilo je ubrzo postalo poznato među hrvatskim katoličkim pukom i izvan područja središnje Bosne. Hodočasnici i prolaznici se vodom s izvora križaju, nose je sa sobom i škrope svoje kuće, gospodarske objekte, svoje bolesne…, moleći svoju nebesku Majku za zagovor kod dragoga Boga.

Gradnja crkve

Od samih hodočasnika, još davno, potekla je inicijativa za gradnju veće crkve, što je 1989. i počelo, ali rat i teško poraće u ovoj travničkoj prognaničkoj župi i cijeloj regiji, radove su zaustavili. No, prije nekoliko godina radovi su nastavljeni i, na radost ovdašnjeg katoličkog puka i brojnih hodočasnika, crkva je završena. Jedna je od najljepših u srednjobosanskom kraju, a posvećena je blaženoj Gospi.