Published On: Pet, svi 20th, 2022

GOSPA SE O OVOM PITANJU DO SADA NIJE OGLAŠAVALA: U Međugorju je 90% nelegaliziranih objekata za smještaj turista. Još jednom im je produljen rok kako bi se spasila radna mjesta i smanjio rad na crno…

Vlada HNŽ-a je posebnu pozornost posvetila problemu privremenih rješenja o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj turista.

Naime, Institut privremenoga rješenja o kategorizaciji primjenjuje se temeljem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim je propisano kako će rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta i uvjeta za kategoriju ugostiteljskih objekata ugostitelju biti izdano i u slučaju kada je za poslovni prostor podnesen tek zahtjev za legalizaciju mjerodavnomu tijelu i tako rješenje može biti privremeno i najdulje dvije godine, s mogućnošću jednoga produljenja.

Legalizacija objekata nije napredovala

Unatoč toj mogućnosti, prema podacima resornoga ministarstava, u postupku legalizacije ugostiteljskih objekata nije bilo značajnih pomaka te je Vlada, a  s ciljem  očuvanja radnih mjesta, ali i sprečavanja rada na crno, koristeći se mogućnostima propisanim Zakonom, rok ponovno produljila, i to do 30. lipnja 2023. godine.

Govoreći o ovoj problematici, predsjednik Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg kazao je kako je Vlada svjesna značaja turističke djelatnosti, a u njezinu okviru posebno ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta.

 

”Iscrpno  smo razgovarali o ovoj problematici tražeći najbolja rješenja. Suglasni smo da ne možemo do u nedogled imati ugostiteljske objekte s privremenim rješenjima, ali smo također svjesni i svih poteškoća na koje ugostitelji nailaze u postupku rješavanja legalizacije objekata za smještaj te smo još jednom odlučili produljiti rok kako bismo omogućili  trajno  rješavanje problematike privremenih rješenja o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj. Donoseći tu odluku, prioritetno smo razmišljali o očuvanju radnih mjesta i činjenici da se turizam nakon teške situacije s pandemijom polako oporavlja. Pozivam ovom prigodom čelnike jedinica lokalne samouprave i vlasnike svih objekata koji imaju privremena rješenja da ulože dodatni napor i da, u roku koji smo utvrdili Odlukom Vlade, konačno riješe problem legalizacije objekata”, poručio je Herceg. 

Inače, ova je problematika izražena u nekoliko općina i gradova u HNŽ-a, a osobito u općini Čitluk u kojoj je izdano oko 90 % svih rješenja koji imaju privremeni karakter.

Napomena: Kako doznajemo, radnice na crno, neprijavljene, rade i kod uzoritih vidjelica na privatnim imanjima, ograđenima visokim, zidovima, gdje gostuju tzv. VIP gosti. Godinama su te nečije majke i sestre, potpuno neprijavljene. Molimo za njih.

Napomena2: U jednoj od najava ostvarenja međugorskih tajni, kaže se da će Gospa ostaviti vidljiv znak na Križevcu. Nadamo se da će isti imati lokacijsku i građevinsku dozvolu. I da će turisti biti zadovoljni ponudom. Do tada, za sve turiste koji žele boraviti u potpuno legalnom objektu, preporučamo Hotel Dompes. Bio je namijenjen za smještaj siromašnih studenata, i za takvog su prikupljeni novci ali Milošću Božjom, pretvoren je u unosan i profitabilan turistički objekt. A za njega su sredstva povučena čak iz proračuna RH. Sveti Iko Skoko, zaštitnik svih recepcionera, može vam o tome reći više.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Prorok
Prorok
1 mjesec prije

a di su sad ti veliki vjernici da nesto napisu ovdje, sve lopina do lopine

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Prorok
1 mjesec prije

Evo ja sam vjernik-kršćanin i napisao sam komentar po Bogu i istini.
Skrolaj niže i ne pljuj.

zagor te-nej
zagor te-nej
Šta ti kažeš na ovo?  Prorok
1 mjesec prije

kakve veze imaju vjernici sa građevinskim dozvolama ma hajte molim vas

1Anonimac
1Anonimac
1 mjesec prije

Dubrad, nitko od the silnih hotela tamo ne placa poreze, sve lopine…

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
1 mjesec prije

Mrš

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

U pravu je 1Anonimac jer ovo je poticanje rada na crno a ne “očuvanje radnih mjesta” pošto su radnici u tim hotelima već eksploatirani CRKAVICOM OD PLAĆE a ne uplaćuje im se ni socijalno ni mirovinsko! Znači, HNŽ svjesno podriva i zdravstveni i mirovinski fond a onda kukaju kako Federacija krpa crne rupe i gubitke KBC-a u većinskim bošnjačkim kantonima ali ne i u HNŽ-u? Bijeli Brijeg propada usprkos konstantnoj pomoći Hrvatske!
S jedne strane imaš obespravljenu siroitinju koja radi za kikiriki ali nije osigurana i ne ide joj staž, a s druge nezajažljive vlasnike hotela–novopečene kapitaliste koji nisu legalizirali objekte ali kupuju vile po Jadranu poput vidjelice Mirjane Soldo !?

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

I kao treće, razumio bih da su im oprostili davanja dvije sezone zbog covida ali ovako — ovakve krađe i bezakonja nema nigdje pa ni u Africi!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
1 mjesec prije

Ima, na malinama.

Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
1 mjesec prije

Ne tvrdim da sam baš referentni stručnjak za vjerski turizam 🙁 ali – da se mene pita – ja bih uveo obavezan hadždž u Međugorje za sve katolike svijeta 😎 😎 – u vrlo kratkom roku bi Međugorje imali više hotela nego Lloret de Mar, Barcelona, Meka i Ajvatovica – zajedno 😎 !!!

Mali korak za ćovječanstvo ali vrlo veliki za Međugorje 😎 😎 !

Last edited 1 mjesec prije by Bosna u dimijama
Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Bosna u dimijama
1 mjesec prije

U tome je razlika između islama i kršćanstva – u islamu je hadž obveza svima koji si ga mogu priuštiti dok je u kršćanstvu vjera u Boga osobna stvar i pitanje savijesti.
U Islamu je ona pitanje pokornosti (musliman znači Bogu pokorni rob) a u kršanstvu je čovjeku ostavljena sloboda da sam bira između dobra i zla !

Znači, nema obaveznih hodočašćenja jer ona onda nisu nužno i iskrena.

U tome je sva veličina kršćnstva – Bog je postao čovjekom i žrtvovao se za nas, umrijevši na križu za naše propuste i da bi nam pokazao da nas ne doživljava kao robove već nas ljubi!

Po Isusu nema većeg zakona od Ljubavi!

Last edited 1 mjesec prije by Spirit
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
1 mjesec prije

ne mogu dokazati da bog ne postoji ali svi oni koji govore u njegovo ime su najobičniji lažljivci (AE)

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Čovjek nema ovlasti oduzimati tuđi život u ime Boga. Samo hayvan mozak može tvrditi, da takvu ovlast ima.
Čovjek može u ime Boga samo prenositi riječ božju na drugog čovjeka.

zagor te-nej
zagor te-nej
1 mjesec prije

poskoče dokle tvoji LAJAVI komenatri na Gospu i kako te nije sramota dodvoditi Gospu u svezi građevinski dozvola.Nije ti još kasno da se pokaješ jer Bog prašta a izrugivanje i sarkazam upotrebljavaj za visokog predstavnika i ostalu BAGRU koja vodi državu