Published On: Uto, velj 26th, 2013

GORI U SARAJEVU: Branitelji okupljeni ispred Parlamenta FBiH pokušavaju nasilno ući u zgradu!

Nakon što su predstavnici branitelja izašli sa sastanka iz zgrade Federalnog parlamenta i prezentirali rezultate razgovora, okupljeni branitelji koji su čekali ishod sastanka su pokušali nasilno ući u zgradu Parlamenta u čemu ih je spriječila policija.
Kako je javio novinar Agencije FENA, policija je, napravivši kordon, spriječila nezadovoljne prosvjednike da nasilno uđu u zgradu Parlamenta FBiH, gdje izvanredno zasjeda Zastupnički dom.
Pred zgradom Parlamenta FBiH od jutros prosvjeduje oko 1.500 branitelja, a pored njih na prosvjedu je i veliki broj predstavnika Udruženja za zaštitu žiranata koji očekuju da Predstavnički dom na današnjoj sjednici usvoji Prijedlog zakona o zaštiti žiranata u FBiH.
Razlog prosvjeda branitelja je što se sa dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma želi skinuti Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnim uslovima.
Oni su najavili da će ispred zgrade federalnog Parlamenta ostati kako bi sačekali ishod današnje sjednice.
Branitelji tvrde da bez obzira na to što zahtijeva MMF od Federacije da se usvoji cjelovit zakon o umirovljenju za sve kategorije oni ne pristaju na taj zahtjev.
Predsjednica Udruženja za zaštitu žiranata Kantona Sarajevo Dženana Hadžimahmutović kazala je da, okupljeni žiranti očekuju da zakonom koji je u parlamentarnoj proceduri bude propisano da banke prvenstveno traže potraživanja od dužnika, a nikako od žiranata, te da zakon bude primjenjivan retroaktivno kako bi prestala agonija ovih ljudi koja traje tri godine.
Po njenim riječima u BiH trenutno ima oko 200.000 prevarenih žiranata i oko 20.000 zabilježbi na njihovu imovinu i u slučaju da banke pokrenu proces naplate na ulici bi se moglo naći oko 80.000 ljudi.
Iz bankarskog sektora, pak, tvrde da je broj prevarenih žiranata, koji navode građanska udruženja, veoma diskutabilan i da se ne slaže sa statistikom Agencije za bankarstvo prema kojoj je broj takozvanih loših kredita, koj
e vraćaju žiranti, samo 0,4 posto u odnosu na ukupan broj kredita ugovorenih i sa žirantom.
Iz Udruženja banaka navode i da bi tražena retroaktivna primjena najavljenog zakona izazvala pravi kaos u kreditnom, odnosno financijskom poslovanju, kao i da bi njegova primjena dovela do većih troškova kredita.