Published On: Sub, sij 17th, 2015

Gorbačov za Der Spiegel: Saberite se, inače dolazi svjetski rat

Ni Zapad ni Rusija ne pokazuju da su svjesni ozbiljnosti ukrajinske krize. Ako u ovako zapaljivoj atmosferi bilo koja strana izgubi živce, bojim se da nećemo preživjeti iduće godine – upozorio je nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov u intervjuu njemačkom tjedniku Der Spiegel.

Zadnji šef SSSR-a napustio je Kremlj krajem 1991. poručujući da se više nitko od njihovih susjeda ne mora bojati ruskih trupa. Ali strah se ponovno vratio, piše list.Gorbačov danas ima 83 godine, nedavno je imao tri ozbiljne operacije i čeka treću. U intervjuu kritizira Putina zbog nedemokratičnosti, ali i Zapad zbog sankcija prema Rusiji, jer smatra da nije primjereno uvesti sankcije prema nekome tko ti treba biti partner. Prije godinu dana Gorbačov je pozvao Putina i Obamu da zajedno sjednu i dogovore rješenje krize u Ukrajini jer je to prijetnja čitavom svijetu.

Gorbachev_and_Reagan_1985-8

Ukrajinska kriza izaziva mu deja vu. Svijet se ponovno vratio u vrijeme hladnog rata.

– Kao da ništa od povijesti nismo naučili. Stvari mogu eskalirati u bilo kojem trenutku ako ne djelujemo. Moskva više ne vjeruje Zapadu, a Zapad ne vjeruje Moskvi. To je strašno – kaže on.

Na pitanje misli li da je moguć novi veliki rat u Europi, Gorbačov odgovara da se to ne smije razmatrati ni kao mogućnost.

– Takav rat danas bi neizbježno vodio u nuklearni rat. Ali propaganda i izjave s obje strane navode me da se bojim najgorega. Ako u tako zapaljivoj atmosferi jedna strana izgubi živce, nećemo preživjeti nadolazeće godine – upozorava lider koji je demokratizirao Sovjetski Savez, olakšao pad Berlinskog zida i mirni raspad nekadašnjeg Varšavskog pakta. Na pitanje novinara zar nije malo pretjerao, odgovara da je iskreno i duboko zabrinut.

web-prez-reagan27nw1

Na pitanje tko je odgovoran, Gorbačov kaže da su i Rusija i Zapad odgovorni i kako ni jedna strana ne pokazuje da je svjesna ozbiljnosti situacije.

Upozorio je da je širenje NATO-a na istok suprotno Pariškoj povelji iz 1990. kojom su sve europske zemlje ostavile iza sebe hladni rat. Širenje NATO-a uništilo je europski sigurnosni poredak, definiran u Helsinkiju 1975.

– Ruske prijedloge, poput onoga bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, da bismo trebali sjesti zajedno i napraviti novu sigurnosnu arhitekturu, Zapad je arogantno ignorirao. I sad vidimo rezultate – ističe.