Published On: Uto, stu 10th, 2020

Goran Bogdan nominiran za najboljeg europskog glumca za svoju ulogu u filmu ‘Otac‘

Bogdan je tako postao prvi glumac iz Hrvatske koji je nominiran za nagradu Europske filmske akademije u toj kategoriji

Za naslovnu ulogu u filmu “Otac” redatelja Srdana GolubovićaGoran Bogdan nominiran je za najboljeg europskog glumca po izboru članova Europske filmske akademije, kao prvi glumac iz Hrvatske nominiran u toj kategoriji, a sam film ušao je u selekcijski izbor za ‘europskog Oscara’.

Nominacije su objavljene u utorak na online konferenciji u sklopu filmskog festivala u Sevilli, a dobitnici Europskih filmskih nagrada u svim kategorijama bit će objavljeni na virtualnoj dodjeli u Berlinu, 12. prosinca.

Uz Bogdana nominirani su Bartosz Bielenia (Poljska) za ulogu u filmu “Corpus Christi” redatelja Jana KomasaElio Germano (Italija) za ulogu u filmu “Hidden Away” (Volevo nascondermi) u režiji Giorgia DirittiaLuca Marinelli (Italija) za ulogu u filmu “Martin Eden” redatelja Pietra MarcellaMads Mikkelsen (Danska) za film “Another Round” (Druk) u režiji Thomasa Vinterberga te Viggo Mortensen (Danska, SAD) za “Falling” koji je i režirao.

“Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi”, izjavio je Goran Bogdan, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Po njegovim riječima, od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo ga je što “plove zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada.”

“U ovo doba gdje smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan”, istaknuo je.

Za ulogu oca koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, Bogdan je već nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu – FEST, Pulskom filmskom festivalu i Mostar Film Festivalu.

Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić, a glavne uloge imaju Boris IsakovićMilica JanevskiNada ŠarginMuharem Hamzić i Ajla Šantić.

Film je koprodukcija šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske (Propeler Film), Slovenije i BIH, a u redovnu distribuciju diljem Hrvatske kreće 19. studenog.

Svjetsku premijeru imao je u Panorami ovogodišnjeg Berlinala, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija.

Prikazan izvan konkurencije otvorio je ovogodišnji ZFF, te se na www.kinoeuropa.hr i www.zff.hr, a u sklopu programa “Propustili ste, pogledajte”, prikazuje od 14. studenog, u 11 sati do 15. studenog u 23 sata.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>