Published On: Mon, Mar 16th, 2020

GOMILE SMEĆA I DALJE PRIJETE ZDRAVLJU MOSTARACA Netko bi zbog ovoga trebao u zatvoru završiti

Iako je prošlo više od tjedan dana od kako je deblokirana deponija Uborak na brojnim lokacijama u Mostaru i dalje se nalaze ogromne gomile smeća, piše Hrvatski Medijski Servis.

I dok krizni stožeri na različitim razinama vlasti upozoravaju stanovništvo da se striktno pridržava epidemioloških mjera kako bi se spriječilo, ili bar usporilo, širenje korona virusa na ulicama Mostara, kao što pokazuju fotografije fotoreportera HMS-a snimljene prije manje od sat vremena, stoje hrpe otvorenih izvora zaraze, unatoč tomu što u Mostaru postoje čak četiri komunalna poduzeća.

Foto: HMS

Prema neslužbenim podatcima u komunalnoj djelatnosti Grada plaću prima 250 uposlenih, a samo zapadni dio Grada čisti svega 7-8 ljudi. Zbog čega Grad, komunalna poduzeća ne angažiraju veći broj ljudi na čišćenju gradskih ulica, njihovoj dezinfekciji i deratizaciji, nije jasno.

Foto: HMS

I dok krizni stožeri upozoravaju kako je nepridržavanje epidemiloških mjera na spriječavanju širenja korona virusa, kao što je nepridržavanje pravila samoizolacije, ili neprijavljivanje simptoma zaraze zakonski kažnjivo, za neodvoženje smeća s mostarskih ulica nikome se ne prijeti kaznama. Pitamo se što rade sanitarni inspektori i ne bi li trebali podnositi kaznene prijave protiv odgovornih u gradskoj upravi i gradskim komunalnim poduzećima.

Foto: HMS

Zbog ovakve neodgovornosti, nemara, kojim se ugrožava zdravlje stanovništva Mostara, da smo pravna država, neki bi već trebali biti kažnjeni, ne samo novčano, već i zatvorski. Ovakvo sramotno ponašanje odgovornih za čistoću grada i javnu higijenu, nigdje u svijetu ne bi bilo tolerirano.

Foto: HMS
Foto: HMS