Published On: Mon, Dec 16th, 2013

Goldstein: Nadam se da će se Dylan ispričati

Ugledni publicist Slavko Goldstein u podužem osvrtu za New York Times izrazio je nadu da će se američki glazbenik Bob Dylan ispričati zbog ‘nepažljivog i previše pojednostavljenog’ navoda o Hrvatima u intervjuu za magazin Rolling Stone. Goldstein vjeruje da Dylanov istup nije bio zlonamjeran, već je posljedica njegove neupućenosti

Kao i u mnogim drugim državama, Bob Dylan ima izvrsnu reputaciju u Hrvatskoj, u kojoj su njegovi koncerti 2008. i 2010. godine dobili odlične kritike i publicitet. No neki njegovi hrvatski obožavatelji ožalošćeni su, čak i duboko uvrijeđeni i razbješnjeni zato što se njihov glazbeni idol nepažljivo izrazio opisujući povijesno opterećene odnose njihove zemlje sa susjednom Srbijom, piše Goldstein.

Podsjetimo, govoreći o svojem sudjelovanju u pokretu za crnačka prava, Dylan je izjavio da crnci mogu ‘osjetiti’ rasiste, ‘baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate’.

Goldstein podsjeća da je Hrvatska stoljećima bila dio Austro-Ugarske Monarhije i da se nakon Prvog svjetskog rata priključila novoj Jugoslaviji.

‘Za vrijeme Drugog svjetskog rata Nijemci i Talijani instalirali su marionetsku državu u Hrvatskoj i Bosni, pod upravom ustaša, skupine hrvatskih fašista čije je genocidno nasilje – protiv Srba, Roma i političkih protivnika – bilo usporedivo s nacističkim. Istovremeno, međutim, u Hrvatskoj i Bosni imali smo nedvojbeno najuspješniji pokret otpora u okupiranoj Europi, pod vodstvom Josipa Broza Tita (kasnije vođe komunističke Jugoslavije). U rujnu 1943. hrvatski partizani oslobodili su koncentracijski logor na otoku Rabu s oko 3.200 židovskih zatočenika, spašavajući živote većine njih’, navodi Goldstein.
Nakon prikaza Domovinskog rata publicist piše da su se odnosi Hrvatske i Srbije od početka stoljeća polako normalizirali, uz prepreke kao što su nastojanje nekih desnih političara u Hrvatskoj da ograniče prava srpske manjine te povijesnih revizionista u Srbiji koji su pokušali ‘oprati’ četničkog vojvodu Dražu Mihajlovića.

Goldstein vjeruje da su takve prepreke ipak privremene te da budućnost ovisi o miroljubivoj suradnji i jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Srbije. Zaključno, publicist iznosi uvjerenje da je Dylanov istup posljedica njegova neznanja, a ne zlonamjernosti.

‘Nadam se da će se ispričati zbog svog nepažljivog prevelikog pojednostavljenja i da će, čineći to, ostati naš idol u borbi za ljudska prava i međuetničku toleranciju’, poručio je Goldstein.

Cijeli tekst Slavka Goldsteina u New York Timesu možete pročitati ovdje.