GOJER: Hrvati u Sarajevu su najmajoriziraniji narod u Europi, i to malo kome smeta…

Gradimir Gojer, potpredsjednik Stranke za BiH, za Večernji list govori o rezultatima proteklih lokalnih izbora s naglaskom na njihovo neodržavanje u gradu Mostaru, sporazumu između Lagumdžije i Dodika, političkim trgovinama te o opravdanosti osnivanja HAZU-a u BiH.

Aludirajući na sporazum koji su postigli SNSD i SDP, kazali ste kako je politički život u BiH postao marvena tržnica. Zbog čega ste tako reagirali?

Izravan povod za takvu moju konstataciju je izjava gospodina Živkovića, jednog od istaknutih parlamentaraca, koji je izrijekom iskazao činjenicu “da tko da više, oni će s njim”. Ako se bude tako vodila bh. politika, bez obzira jesu li to Hrvati, Srbi, Bošnjaci, to neće donijeti dobra niti jednom od naroda. Naime, očito je da su na stolu bile poredane ponude, s jedne strane SDA, a s druge strane ponude koje su došle iz SDP-a. Dakle, SNSD-u je u tom trenutku odgovarala ponuda SDP-a.

Ne želim se uopće očitovati o tome što je tko nudio, niti to želim u ime moje političke stranke govoriti. Međutim, sama izjava, odnosno Živkovićev ton, govori o onome tko je rekao i o političkoj opciji koja stoji iza njega. Drugim riječima, na političkoj sceni u BiH trenutačno vlada prava trgovina, ne političkih ideja, nego prije svega trgovina ljudima.

Nedavno održani lokalni izbori u BiH nisu održani samo u gradu Mostaru. Tko je po Vama glavni krivac za to, i zbog čega u FBiH postoje dvostruka mjerila, a to se može vidjeti na primjeru Travnika i posebno glavnoga grada BiH Sarajeva?

Lokalni izbori su u konačnici otkrili tri stvari. Jedna je da međunarodna zajednica nema pravo rješenje kada je u pitanju grad Mostar. Ona jednostavno luta u iznalaženju rješenja, a upravo OHR, odnosno međunarodna zajednica od Mostara prave i napravili su grad slučaj. Dakle, ne prave ni hrvatske ni bošnjačke stranke od Mostara grad slučaj, to pravi međunarodna zajednica jer nema konkretnog rješenja.

Nadalje Gojer je kazao kako drži da bi Mostar trebao biti jedna izborna jedinica, kao i svi drugi gradovi u bih poput Sarajeva i Travnika.

-Naime, ako je jedna nacija dominntna u Sarajevu, zašto druga nacija ne bi to isto bila u Mostaru. meni to ne smeta. Pa Hrvati u Sarajevu su najmajorizovaniji narod u Europi, i to malo kome smeta…, kazao je između ostalog Gojer.