Published On: Sat, Oct 26th, 2013

Godišnjica zločina nad Srbima na sarajevskim Kazanima

SARAJEVO – Prošlo je 20 godina od kada su Sarajlije srpske nacionalnosti ubili vojnici pod komandom komandanta 10. Brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace u jami Kazani na Trebeviću kod Sarajeva.

Danas se obilježava 20 godina od ubistva Sarajlija srpske nacionalnosti, koje su u jami Kazani na Trebeviću kod Sarajeva ubili vojnici pod komandom komandanta 10. Brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace.

Topalović se smatra odgovornim za ubistva hrvatskih i srpskih civila u Sarajevu koje je on sa pripadnicima svoje brigade iz stanova odvodio na područje Trebevića kod duboke jame zvane Kazani, gdje su bacana tijela ubijenih.

Bošnjački politički vrh je zbog zločina koje je Topalović počinio nad civilima naredio 26. oktobra 1993. godine da se izvede akcija njegovog hapšenja. Akcija je imala naziv “Trebević”.

Prilikom pokušaja hapšenja Topalovića, 26. oktobra 1993, poginulo je devet vojnika i policajaca Armije BiH. Topalović je konačno uhapšen i ubijen dan kasnije u pokušaju bjekstva.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH.

Iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić danas će obići lokalitet Kazani i položiti cvijeće na mjesto stradanja nevinih Sarajlija, uglavnom srpske nacionalnosti.

Pudarić je u novembru 2011. predao Gradskoj upravi Sarajeva inicijativu za podizanje spomen-obeležja na Kazanima, ali ta inicijativa nije realizovana.