Published On: Pon, lis 5th, 2015

Godišnjica smrti Janis Joplin: Prije 45 godina pridružila se 'Klubu 27'

Uvijek će ostati zapamćena po svom moćnom bluz glasu, crvenoj kosi i divljem životu koji je prerano okončala…
Janis Joplin umrla je na današnji dan prije 45 godina od predoziranja heroinom. Samo nekoliko dana ranije i Jimi Hendrix pridružio se klubu 27 zbog miješanja alkohola i tableta.
Poznata kao kraljica psihodeličnog soula, karijeru je započela u bendu ‘Big Brother and the Holding Company’ što ju je dovelo do slave. Uskoro se otisnula u solo vode gdje je vrlo brzo osvojila publiku hitovima poput ‘Me and Bobby McGee’ i ‘Love is Like a Ball and Chain’.
Odrastajući u Teksasu, Janis je prolazila kroz teška razdoblja i kao mnogi poput nje okrenula se glazbi. U vrijeme kada je krenula na koleđ nije se odvajala od svoje gitare u slučaju da se ukaže prilika za neku svirku. Godine školovanja bile su obilježene konstantnim maltretiranjem i omalovažavanjem i zato je pobjegla u San Francisko gdje se profesionalno i počela baviti glazbom 1966.
Gotovo preko noći postala je senzacija i velika zvijezda i to u svijetu u kojem su muškarci dominirali na rock sceni. Četiri godine kasnije, Janis koja je spas tražila u drogi i alkoholu nađena je mrtva u hotelu u Hollywoodu. Tog je trena Janis ušla u legendu.
Ono što je manje poznato o njoj s vremenom je izašlo na vidjelo. Bila je uhićena tijekom nastupa na Floridi jer je psovala policajca. U školi su je konstantno zlostavljali zbog debljine i kože pune ožiljaka od bubuljica. Jednom prilikom u pijanom bunilu bocom po glavi opalila je Jima Morissona koji joj se upucavao.
Dva dana prije smrti promijenila je svoju oporuku i 2,5 tisuće dolara ostavila svojim prijateljima kako bi se zabavili na njenom pogrebu. Njen pepeo prosipali su u Tihi ocean.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare