Published On: Tue, Jul 25th, 2017

GODIŠNJICA POKOLJA HRVATA: Briševo je danas selo kojeg više nema

Pred obnovljenom katoličkom crkvom “Sv. Petar i Pavle”, koja jedina svjedoči da je na širem prostoru na kojem se ona nalazi nekada bilo prijedorsko naselje Briševo, okupilo se danas stotinjak nekadašnjih žitelja da bi obilježili 25 godina od ubistva njihovih 68 sunarodnjaka.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 24. i 25. jula 1992. godine izvršili napad na Briševo. Nakon razaranja i ulaska u naselje za njegove žitelje uslijedio je pakao.

“Ubijali su koga su htjeli bez ikakvog razloga, jer su sve bili civili, pošto nije bilo nikakvih naoružanih formacija osim njih. Poslije toga tjednima su pljačkali kuće i palili one koje su ostali”, izjavio je Ivan Atlija, kojem je ubijeno više članova bliže i dalje porodice.

U pokolju su stradale čitave obitelji Matanović, Barišić, Atlija, Dimač, Buzuk, Ivandić, Komljen. Najmlađi ubijeni stanovnik ovog naselja bio je četrnaestogodišnji Ervin Matanović, a najstariji Stipo Dimač koji je imao 81 godinu.

Prije ubojstava gotovo sve žene u tom selu silovane, a muškarci masakrirani odsijecanjem noseva, spolnih organa i ušiju. Nekoliko civila završilo je u logorima.

Za ovaj monstruozni zločin u prijedorskom selu Briševo još uvijek nitko nije odgovarao.