Published On: Thu, May 16th, 2019

Godišnjica pogibije Tihomira Mišića

Nakon Mišićeve pogibije zapovjednik obrane Mostara Jasmin Jaganjac izdao je zapovijed da se IV. bojna HVO-a preimenuje u IV. bojnu Tihomir Mišić.

 

Dana 16. svibnja navršava 27 godina od pogibije brigadira Tihomira Mišića, zapovjednika IV. bojne HVO-a Općinskog stožera Mostar i jednog od organizatora obrane Mostara i doline Neretve u Domovinskom ratu.

Kad su tenkovi JNA 7. svibnja 1991. zaustavljeni u Pologu, odmah nakon prolaska vojne kolone u prijepodnevnim satima Mišić je, zajedno sa svojim najodanijim prijateljima, podigao barikadu na Balinovcu i prekinuo njihovu izravnu komunikaciju s bazama, odnosno vojarnama u Mostaru. Navedena barikada bila je prvi javni i organizirani otpor prema agresoru na području Mostara.

Mišić pri organiziranju obrane i ustrojavanju postrojbe nije odbijao suradnju ni s MUP-om ni s HOS-om ni s Muslimanima, pa čak ni sa Srbima koji su se htjeli boriti u IV. bojni, pisao je ranije Večernji list.

”Tog kobnog dana Tiho je dobio informaciju da crta obrane, između 4. bojne HVO-a i Mostarskog bataljuna, koji je inače bio u sastavu i pod zapovjedništvom Općinskog stožera HVO-a Mostar, od Staroga mosta prema jugu nije dobro uvezana te da četnici mogu ući s boka. Stoga su Tiho Mišić, Slavko Puljić, Ilija Vrljić, Drago Mišić i još neki iz zapovjedništva Općinskog stožera HVO-a Mostar otišli prema zapovjedništvu Mostarskog bataljuna potražiti zapovjednika Arifa Pašalića. Nisu ga našli jer se tuširao. Kad se vratio, otišao je s njima do pričuve IV. bojne u dječjem domu. Odatle je s njima krenuo Miki Leventić obići položaje 4. bojne kod Staroga mosta (Kožara). Miki Leventić dao je za vodiča Hamu Huskovića, pripadnika IV. bojne, te su pošli prema položajima koje je držao Mostarski bataljun. Bila je jaka mjesečina, sve se vidjelo. U jednom trenutku, oko 22 sata, dok su pretrčavali, s položaja Mostarskog bataljuna vojnici su zapucali. U cijeloj grupi od desetak ljudi samo je Tihomir Mišić višestruko pogođen iz najmanje tri vrste oružja”, navedeno je.

Nakon Mišićeve pogibije zapovjednik obrane Mostara Jasmin Jaganjac izdao je zapovijed da se IV. bojna HVO-a preimenuje u IV. bojnu Tihomir Mišić.

Poslije pogibije Tihomira Mišića, na mjesto zapovjednika 4. bojne postavljen je Radmilo Jasak, a IV. bojna sudjelovala je u oslobodilačkim operacijama Lipanjske zore. Vojarna Sjeverni logor, nakon oslobađanja Mostara, odlukom vojnih vlasti dobila je naziv Vojarna ”Tihomir Mišić”.

Mišiću i njegovim suborcima 2017. godine podignut je spomenik kod mostarske katedrale.

Autor spomenika je akademski kipar Dalibor Nikolić Dala, dok je uređenje okolnog prostora povjereno Tihomiru Roziću, koji je napravio idejno rješenje spomenik obilježja.