Published On: Sub, ruj 10th, 2016

Godišnjica 11. rujna: Bilješke otkrivaju dramu u Bushovom zrakoplovu

Rukom pisane bilješke u “tekici” doslovno odražavaju šok, bol i nepokolebljivost koja je zavladala u američkom predsjedničkom zrakoplovu kad se saznalo za terorističke napade 11. rujna 2001.
Bilješke je pisao Ari Fleischer, glasnogovornik Bijele kuće u mandatu Georgea W. Busha, koji ih je odlučio objaviti u povodu 15. godišnjice najgorih napada na američko tlo od Pearl Harbora.
Ukupno ih ima šest stranica i jedini su originalni transkript onoga što su Bush i njegovi suradnici govorili u zrakoplovu.
“U ratu smo”, rekao je Bush u telefonsku slušalicu. S druge strane je bio potpredsjednik Dick Cheney. “Kada otkrijemo tko je ovo učinio, neću im se dopasti kao predsjednik. Netko će platiti”, govorio je Bush.
George W. Bush bio je u posjetu Floridi u trenutku napada na New York i Washington. Air Force One vinuo se u zrak čim se saznalo za udare.
“Uvijek vodim bilješke. Tako radim svoj posao”, rekao je Fleischer agenciji Reuters. “Ali 11. rujna to je bilo posebno važno jer sam morao zapisati što je predsjednik rekao i radio. Zalijepio sam se za sjedalo cijeli dan, slušao i zapisivao”.
Iako su neki dijelovi poznati javnosti, Fleischer te bilješke dosad nije objavio u cijelosti.
Iz bilješki se vidi da su Busha preplavile sirove emocije i da je bio nestrpljiv da se osveti.
“Ne mogu dočekati da saznam tko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci”, rekao je.
Fleischer opisuje i kako je Bush pokušao uvjeriti tajnu službu da se što prije vrate u Washington. Ali mu to nije pošlo za rukom. Air Force One prvo je sletio u zračnu bazu Barksdale u Louisiani, pa zatim u bazu Offutt u Nebraski. U Washigton su sletjeli tek navečer.
“Želim kući što prije. Ne želim da me taj netko drži izvan Washingtona”, rekao je Bush misleći na organizatora napada.
“Naši ljudi kažu da još nije sigurno”, rekao je jedan od suradnika, dodavši da isto misli i Cheney.
U Fleischerovim bilješkama nalazi se i jezovita rečenica koju su u zrakoplovu čuli u komunikaciji s tlom: “Anđeo je idući”. Pošto je kodno ime za Air Force One toga dana bio “anđeo” u zrakoplovu su pomislili da su iduća meta napada. Zato su pripadnici tajne službe stali pred vrata kokpita za slučaj da se napadač nalazi u zrakoplovu. Kasnije se ispostavilo da se radilo o pogrešci u komunikaciji.
Predsjednik Bush, tada na dužnosti samo osam mjeseci, imao je još jedan prioritet u mislima: sigurnost svoje obitelji. Supruga Laura i dvije kćeri odvedene su na sigurne lokacije.
“A Barney?”, rekao je Bush, raspitujući se za svog škotskog terijera.
“Već je za petama Osami bin Ladenu”, odgovorio mu je šef osoblja Andrew Card.
Tagovi
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x