Published On: Pet, lis 15th, 2021

Godinu dana nakon brutalnog ubojstva francuskog nastavnika, koji je obezglavljen

Godinu dana nakon brutalnog ubojstva francuskog nastavnika, koji je obezglavljen zbog toga što je svojim učenicima pokazao crtane filmove o Muhamedu, škole se bore s načinom podučavanja temeljnih francuskih vrijednosti bez raspirivanja tenzija s mladim muslimanima, piše France 24.

Samuel Paty, koji je imao 47 godina, ubijen je nakon napuštanja srednje škole u kojoj je predavao povijest i geografiju u mirnom predgrađu Pariza Conflans-Sainte-Honorine navečer 16. listopada 2020. godine. Njegov ubojica, 18-godišnji čečenski izbjeglica Abdullakh Anzorov, koji je godinama živio u Francuskoj, tvrdio je da se osvetio za Patyju za prikazivanje proroka Muhameda. Naime, Samuel Paty je baš taj dan predavao o slobodi govora. 

Sutra će se održati nekoliko svečanosti u spomen na popularnog učitelja kojeg je predsjednik Emmanuel Macron nazvao “tihim herojem” francuske republike. Valja spomenuti da je Francuska sekularna republika nastala na tekovinama Francuske revolucije, a sloboda govora i odvojenost države i religije im je iznimno bitna.

U Conflansu će svečanosti uključivati ​​otkrivanje spomenika koji prikazuje otvorenu knjigu, dok će se u Parizu trg nasuprot prestižnog sveučilišta Sorbonne preimenovati u njegovu čast. Patyna nasilna smrt izazvala je šok u cijeloj Francuskoj, gdje je to viđeno kao napad na temeljne vrijednosti.

Za sociologa Michela Wieviorke to je bio napad na ideju, koju su Francuzi dugo njegovali, “da djeca ostavljaju svoje razlike pred vratima kad uđu u školu”. Od učenika se očekuje da u razredu krenu putem “modernosti, napretka, civilizacije i znanja”, istaknuo je za France 24. Nakon ubojstva Patyja održani su marševi diljem francuske, slično kao i nakon ubojstva skupine karikaturista lista Charlie Hebdoa 2015., čije je crteže Paty pokazivao na svojem predavanju.

Najmanje tri grada imenovali su škole prema Patyju, uključujući multietničko istočno pariško predgrađe Valenton. Unatoč pokazivanju prkosa, neki učitelji tvrde da je ubojstvo uzrokovalo oblik autocenzure. Učiteljica u gradu u blizini Conflans-Sainte-Honorine, koja nije htjela biti imenovana, rekla je AFP-u da se sada “više suzdržava” kada razgovara o religiji sa svojim razredom. U intervjuu za novine Liberation, jedna od Patynih kolegica rekla je da je i ona postala više suzdržana. “Važem svaku riječ koju sada izgovorim”, rekla je za list žena, koja također nije htjela biti imenovana iz sigurnosnih razloga. Rekla je da se boji da bi njezine primjedbe učenici mogli “pogrešno protumačiti i podijeliti (izvan škole), kao što se dogodilo sa Samuelom”. ‘

 

Do napada je došlo usred žestoke rasprave unutar Macronove politike protiv, kako je rekao, “islamističkog separatizma” u imigrantskim zajednicama, gdje se konzervativni muslimani uče odbacivanje sekularizma, slobode govora i drugih vrijednosti koje se uče u školi.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hrak Pljuc
Hrak Pljuc
9 mjeseci prije

Šta je ovo dolje – kakvi su ovo komentari ? Što ne banirate tog idiota?

Hrak Pljuc
Hrak Pljuc
Šta ti kažeš na ovo?  Hrak Pljuc
9 mjeseci prije

Sloboda govora ne uključuje psovanje svetinja.
Ja sam musliman i povraća mi se od verbalnih gadosti ovog ili ovih ludaka.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
9 mjeseci prije

Eto šta islamizacija uradi od onako lijepe Francuske 🙁 …

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
9 mjeseci prije

Ružno Zeleno stvorenje, ništa te nisam shvatio. Ispeci pa reci…

Zoki
Zoki
9 mjeseci prije

Da bi čovjek i ostavio ozbiljan komentar, ali trolovi, botovi i agenti na zadatku, zagadiše toliko Poskok, da čovjek gubi volju za ikakvim komentiranjem, a pogotovo za ozbiljnim. Uvedi reda Poskoče.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
9 mjeseci prije

Neka bolan, Dodik nam je iživcirao muslimane pa si muslići uzeli malo oduška da se ispušu 😉 – proći će ih to do džume …

Osim toga 🙁 , ako se opet vrati onaj zločesti Disqus – Allah mu servere spržio – znam ja dobro tko bi još mogao dobiti po ušima od ovih Soroševaca sa Poskoka 🙁 …

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
9 mjeseci prije

imas pravo
Ovo je sramota
Neka ovi troHlovi idu na islambosna web i mitan Zimbabve

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  hakuna matata
9 mjeseci prije

Poštovano uredništvo,

Uz dužno poštovanje, ali vama neće pomoći ni 100 ,,plug-ina”. Ovaj SDA bot, nekada se potpisuje kao Srka, nekada ŠOKAC, nekada Phoenix je ovdje na zadatku da sabotira sve što nije po volji SDA politike, i za to je masno plaćen, jer samo visi na internetu. Dok njega i njegove bljuvotine ne očistite, pametnije vam je da ukinite komentarisanje na svim temama. Pozdrav iz Banja Luke.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  hakuna matata
9 mjeseci prije

Neka bona, ne morate se vi mučiti, sve je tip-top – samo uživajte 🙁 …

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
9 mjeseci prije

Sve ovo radi jedan SDA bot, koji ne izlazi iz Sebije dimije. On je tu na zadatku, i za to je masno plaćen. Nekada se potpisuje kao Phoenix, nekada kao ŠOKAC, a nekada pod drugim nadimcima kao Srka. Ne silazi sa interneta i svaku temu toliko trola, da ista baš gubi smisao da se komentariše, kako sam kažeš. Poskok nije po volji SDA, pa je zato ovaj tu. Ali opet, ja najviše krivim Poskok koji to sve pušta.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
9 mjeseci prije

kako se kliče?