Godina dana od požara pariške katedrale Notre Dame

Prije točno godinu dana, 15. travnja 2019. ogroman požar je zahvatio parišku crkvu Notre Dame. Od tada se radi na pripremama za početak obnove. No kada bi ona mogla početi, još se ne zna.

15. travnja 2019. čitav je svijet uživo pratio kako plamena buktinja uništava zaštitni znak Pariza. Vatrogasci su se danima borili protiv stihije, francuski predsjednik Emmanuel Macron je preko medija smirivao građane: “Mi ćemo Notre Dame izgraditi još ljepšom. I ja želim da se to dogodi u sljedećih pet godina”.

Otada arhitekti, inženjeri, arheolozi, povjesničari umjetnosti i geolozi punom parom rade na analizama stanja katedrale Naše Gospe koja na otočiću usred grada stoji već osam i pol stoljeća.

Još se ne zna koliko je katedrala oštećena

Geolog Jean-Didier Mertz njegov tim iz laboratorija LRMH već godinu dana rade na pripremi obnove katedrale. U tu svrhu su prenijeli i dio blokova iz katedrale u svoj laboratorij udaljen 50-tak kilometara od Pariza. Sada bi LRMH trebao dati odgovore na pitanja o stanju katedrale.

Glavno pitanje je u kojoj mjeri se kameni blokovi iz urušenih zidova mogu ponovno upotrijebiti. Kamenolomi iz kojih su oni vađeni više ne postoje. “Pokušavamo pronaći nove, identične materijale. Osim toga moramo saznati u kakvom su stanju kameni blokovi koji se još nalaze u katedrali i kako su podnijeli visoke temperature tijekom požara”, govori Mertz. Slično je i sa žbukom.

Stručnjaci iz LRMH-a djeluju po čitavoj Francuskoj i pružaju tehničku potporu pri obnovi i održavanju povijesnih spomenika. Ovdje djeluje čitav niz stručnjaka za različite materijale: kamen, drvo, beton, metal ili tkanina. Od kobnog požara prije godinu dana, cjelokupni Mertzov tim se bavi isključivo katedralom. No konkretnih rezultata i preporuka još nema. “Nažalost”, kaže Mertz.