Published On: Čet, pro 13th, 2018

GO HDZ BiH MOSTAR: Visoki predstavnici BiH doveli u stanje trajne nestabilnosti i upitne održivosti

Nametanjima od strane visokih predstavnika u BiH, izbornih pravila i ustavnih rješenja, uvođenjem kaosa u sustav, Bosna i Hercegovina je dovedena u stanje trajne nestabilnosti i upitne održivosti, zaključeno je na sjednici mostarskog Gradskog odbora HDZ BiH, na kojoj je analizirao aktualnu političku situaciju u kontekstu održanih općih izbora, jednakopravnosti hrvatskog naroda i nametanja političkih predstavnika hrvatskom narodu, a posebice javnih poruka koju šalju bivši i sadašnji visoki predstavnici za BiH prema Hrvatima u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Stanje u koje je dovedena BiH, ističe se u priopćenju objavljenom nakon sjednice, rezultat je stotina odluka, rješenja, mjera i izjava koje su visoki predstavnici učinili Wolfgang Petrich, Schwarz Schilling, Paddy Ashdown i Valentin Inzko.

GO HDZ BiH podsjeća kako su, spomenuti visoki predstavnici odgovorni za kršenje osnovnih ljudskih prava, jednostrano mijenjajući Daytonski sporazum na štetu Hrvata. Odgovorni za izvršavanje nasilnih mjera, uvođenje nedemokratskih i neustavnih pravila s ciljem diskriminacije i proizvodnje nestabilnosti kako bi si produžili mandate. To se uspješno radi već 23 godine.

-Također su jačali bošnjačku sastavnicu u Federaciji BiH, nasilno uvodeći političku strukturu vlasti kroz tzv. „Alijansu za promjene“ i „Platformu“. Na taj način omogućeno je preoblikovanje hrvatsko-bošnjačke federacije u entitet s bošnjačkom dominacijom i ustavnopravnom diskriminacijom Hrvata u FBiH.

Nametanjem izbornih pravila za Grad Mostar Paddy Ashdown prekršio je Ustav BiH i međunarodne konvencije. Zbog njega nemamo izbore u Gradu Mostaru ali nemamo ni odgovornosti za nered koji je napravio i vrijeme koje nam je uzeo.

Inicijativa Valentina Inzka da se Hrvatima u BiH napravi katalog što posjeduju, što obnašaju u javnom i društvenom životu podsjeća na nešto slično se dogodilo prije 80 godine Židovima u pripremi za „Kristalnu noć“. Nadamo se da krajnji cilj nije da se Hrvate eliminira iz Ustava BiH, iz institucija i na koncu iz Bosne i Hercegovine, ističe se u priopćenju GO HDZ BiH Mostara.

U mostarskom odboru HDZ BiH smatraju nevjerojatnim da se i dalje zastupa neustavna rješenja za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH kojeg je Ustavni sud BiH odbacio kao protuustavna i diskriminacijska, te izravno vrši pritisak na Središnje izborno povjerenstvo. Podržava nametanje bošnjačkim glasovima hrvatskog člana Predsjedništva BiH potpuno zanemarujući duh Daytonskog sporazuma. Na žalost, PIC nije nikada razmatrao činjenicu kako su neke nametnute odluke OHR bile u suprotnosti s Ustavom BiH i međunarodnim aktima, napominje mostarski odbor HDZ BiH.

Što je više ovakvog ponašanja visokog predstavnika, naglašava se u priopćenju, to je manje Bosne i Hercegovine kao samoodržive zemlje triju jednakopravnih konstitutivnih naroda.

U mostarskom odboru HDZ BiH podsjećaju kako je Ustavni sud BiH potvrdio da je konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda u BiH natkrovljujući princip i neodvojiv od prava i mogućnosti svakog od tri konstitutivna naroda da bira svoje legitimne političke predstavnike u institucije BiH Ustavnom predviđene za zastupanje kolektivnih nacionalnih interesa./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare