GLUMAC KOJI JE MASTURBIRAO NA SCENI U ELEMENTARNIM ČESTICAMA ‘To je bio moj mali autonomni umjetnički rad, ali privatno sam posve drugačiji’

GLUMAC KOJI JE MASTURBIRAO NA SCENI U ELEMENTARNIM ČESTICAMA 'To je bio moj mali autonomni umjetnički rad, ali privatno sam posve drugačiji'

Glumac šokantno erotskih scena slovenski je prvak Drame te uzoran muž i otac koji sa sinovima igra šah i ide u izviđače
Prvak Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane Marko Mandić na Dubrovačkim ljetnim igrama postao je jedna od glavnih tema zbog erotiziranih scena koje je odigrao u predstavi “Elementarne čestice” na tvrđavi Lovrijenac, pod zaštitom jakih snaga nacionalne sigurnosti.
Ovaj 41-godišnji glumac, koji je u nacionalnom slovenskom kazalištu u hvaljenoj Buljanovoj režiji kultneKrležine drame tumačio Leonea Glembaya, zapanjio je dio publike potpunim razgolićivanjem na sceni, zatim time što je kao od majke rođen trčao preko gledališta ne bi li sjeo u mali udubljeni prostor u zidini utvrde, a ponajviše činjenicom da je masturbirao na sceni.

FOTOGALERIJA: Spektakularni prizori iz Elementarnih čestica

Mandić međutim nije nikakav egzibicionist ili glumački ignorant. Naprotiv, vrhunskog je glumačkog talenta. Status prvaka Drame koji ima, prevedeno na hrvatske prilike, status je kakav je sve do prije mjesec dana, kada je promoviran u nacionalnog prvaka, imao Dragan Despot u zagrebačkom HNK. Slovenci pak kategoriju nacionalnog prvaka uopće nemaju. No, usporedno glumačkom talentu, Mandić još od školovanja na Akademiji koristi tijelo kao dodatni kreativni umjetnički element.
– Prvi put bio sam obnažen u predstavi “Uršula” Howarda Barkera koju sam igrao s 11 žena. Lik kojeg sam tumačio u tom komadu priča sa svojim spolovilom. Mnoge obnažene performanse radio sam i sa skupinom “Via Negativa”, u rad te skupine spada moj performans masturbiranja kojeg sam izveo prije pet godina u zagrebačkom MSU. Takve scene nisu nikad plod striktnih redateljevih uputa, one su uvijek moj mali autonomni umjetnički rad, iz teksta i materijala kojeg utjelovljujemo – kaže glumac koji je, među ostalim, glumio u filmu „Lose Your Head“, prikazanom na Berlinaleu 2013. gdje sudjeluje u eksplicitnoj, realnoj sceni spolnog odnosa s muškarcem.

Foto: Nikša Duper / CROPIX

– Kako sam to mogao? Pa misliim da je tijelo naprosto instrument umjetnosti i da glumac, ako zna svoj posao, može odglumiti sve. Ne mislim da se bilo koji glumac treba bojati toga da se u potpunosti preda ulozi. Dapače, mislim da glumca više od uloge može izluditi brana koju sebi postavlja u glavi kako bi zaštitio svoju osobnost od lika kojeg tumači – govori Mandić, ističući da je u glumačkom poslu uz umjetničku senzibilnost doista potrebna i vrhunska disciplina u radu, slična onoj koju moraju imati sportaši.
Privatno, Marko Mandić sušta je suprotnost od onoga što bi netko možda površno pretpostavio. Krajnje je uljuđen u ophođenju s okolinom, oženjen je za atraktivnu slovensku glumicu Piu Zemljič, ima dva sina osnovnoškolca. S njima se rado zabavlja, vodi ih u izviđače (u Sloveniji odrasli izviđači imaju udruženje koje im omogućuje obiteljsko izviđaštvo), vozi bicikl.

Foto: Nikša Duper / CROPIX

Nakon angažmana na Igrama Mandić s obitelji ide na ljetovanje na Tajland. Tradicionalni obiteljski čovjek, rekli bismo.
– Imam 41 godinu i mislim da sam postao otac baš u pravo vrijeme. Sinovi mi danas imaju osam i deset godina. Otkad imam obitellj, puno mi je lakše u poslu, ona mi je podrška. Najviše volim kad su likovi koje tumačim udaljeni od mog privatnog iskustva i karaktera, a takve likove uglavnom i dobivam – govori Mandić.
Odrastao je u Velenju, roditelji su mu inženjeri građevine. Odlučio se za glumu još kao dijete. Isprva su mu se sviđale lutkarske predstave. No, kako je odrastao, shvatio je da ima i drugih opcija za glumca pored lutkarstva.
Trebao je igrati u Jurićevom “Koscu“, no nije mogao uskladiti termine snimanja s drugim obavezama. Ovo je prvi put da sudjeluje u radu striktno hrvatske produkcije na nacionalnom festivalu. Hrvatski akcent brzo svladava pa postoji velika šansa da ga uskoro vidimo i u nekom dugometražnom domaćem filmu.