Published On: Sub, stu 4th, 2017

Globalni indeks mira: Deset najsigurnijih zemalja u slučaju Trećeg svjetskog rata

Sve intenzivnije tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje tjeraju na razmišljanje o tome što nam je činiti u slučaju eskalacije većeg sukoba globalnih razmjera.

Prema Globalnom indeksu mira postoji deset zemalja koje bi mogle biti sigurno utočište za one koji bi novim velikim ratom bili direktno pogođeni, prenosi Express.

Kanada

Nalazi se na osmom mjestu liste najsigurnijih zemlja svijeta. Na istom mjestu je bila i prošle godine sa ocjenom 1,1 od mogućih 5 (niža ocjena označava viši stepen sigurnosti).

Danska

Iako bi Danska, kao zemlja većinom okružena morem i članica NATO, mogla da trpi posljedice konflikta, ona pod svojim suvernitetom ima i daleki i veliki region – Grenland.

Island

Geografski, Island nema granice ni sa jednom državom, što znači da bi zbog svoje udaljene lokacije mogao da ostane van zone konflikta. A budući da ima ocjenu 1, to ga čini jednom od najsigurnijih lokacija u slučaju globalnog konflikta.

Japan

Japan je uspio da se ušunja u deset najsigurnijih zemalja za 2017. godinu. Zbog stepena militarizacije, unutrašnje sigurnosti i odsustva učešća u međunarodnim konfliktima, ova zemlja je dobila okcenu 1,4. Mada će, vjerovatno, blizina Sjeverne Koreje i njenih raketnih proba utjecati na pad s vrha ove liste.

Češka

Za razliku od zemalja EU, koje su već iskusile terorizam, u Češkoj Republici nije bilo terorističkih napada. Zbog toga je ova zemlja plasirana na visokom šestom mjestu liste.

Austrija

Ova alpska država nalazi se na četvrtom mjestu liste, sa ocjenom 1,5.

Slovenija

Slovenija dugo nije bila uključena u dugotrajnije konflikte većih razmjera. Broj termalnih, solarnih i hidro izvora električne energije je u porastu, što znači da ta zemlja, u slučaju konflikta, ne bi morala da se oslanja na uvoz struje.

Novi Zeland

Kao i Slovenija, Novi Zeland je samodovoljan kada je energija u pitanju, budući da više od 50 posto ukupne energije dolazi iz hidro-izvora. Drugi bitan faktor je plodna zemlja, veoma pogodna za uzgajanje različith vrsta usjeva. Prednost Novog Zelanda je i njegova udaljena i “zavučena” lokacija.

Portugal

Treća država na listi je Portugal. Ta zemlja je tokom Drugog svjetskog rata bila neutralna, a ni kasnije nije učestvovala u sukobima.

Švicarska

Poznata je po svojoj neutralnosti, kao i planinama koje je okružuju i predstavljaju prirodne bedeme protiv osvajača. Na listi Globalnog indeksa mira za 2017. Švicarska zauzima deveto mjesto.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x