Published On: Pet, ruj 1st, 2017

GLOBAL FIREPOWER JNA je predstavljala četvrtu vojnu silu u Europi, a kako danas stoje vojske država bivše SFRJ? TEME

Prema istraživanju međunarodne tvrtke „Global firepower“, najjaču vojsku na svijetu imaju SAD, druga je Rusija, a treća je Kina, piše Sputnjik Srbija.

Za Jugoslovensku narodnu armiju se pričalo da predstavlja četvrtu vojnu silu u Evropi, a gde su danas armije država koje su nastale njenim raspadom?

Epitet najjače vojske od država bivše Jugoslavije, prema „Global firepoweru“, ponijela je Hrvatska, koja se našla na 68. mjestu liste. Srbija je pak zauzela 89, Slovenija 114, Makedonija 121, a Bosna i Hercegovina 122. poziciju.

Zanimljivo je da Crne Gore, najmlađe članice NATO-a, nema na ovom popisu.

Za procjenjivanje je uzeto u obzir više od 50 faktora. U napomeni istraživanja se navodi da rangiranje učesnika zavisi ne toliko od ukupne količine vojne tehnike, koliko od izbalansiranosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja.

Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne bodove. Ključni faktor prilikom ocenjivanja bila je brojnost, tako da su zemlje sa velikim brojem stanovnika po pravilu imale veći rejting. Takođe su uzeti u obzir geografski položaj zemlje, „logistička fleksibilnost“ i količina prirodnih resursa.

Zemlje koje nemaju izlaz na more nisu bile kažnjene zbog nedostatka flote, dok su morske sile gubile poene zbog nedostatka raznovrsnosti u naoružanju flote.

Osim toga, zemlje NATO-a dobile su bonus zbog mogućnosti da raspolažu sredstvima iz zajedničkih resursa Alijanse.

Politički sistem zemlje i priroda vojnog rukovodstva nisu uzeti u obzir prilikom ocjenjivanja.