Published On: Thu, Aug 13th, 2020

Glazbena razglednica iz Ljubuškog koja će vas ”odvojiti od ovog svijeta”

Užitak za oči i uši – Simfonijski orkestar snimio je fenomenalnu audio – vizuelnu razglednicu, koju je objavio na društvenim mrežama, promovirajući tako ljepote Hercegovine ali i perspektivne talente.

Poziv mladim talentima

Objavljeni video uradak je snimljen u rujnu 2019. kao audio-video razglednica kojom Simfonijski orkestar Mostar poziva mlade talentirane glazbenike, dobitnike prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, iz 22 zemlje Mediterana, na sudjelovanje na predstojećem Mediteranskom festivalu mladih talenata.

Posljednjih godina Simfonijski orkestar Mostar redovito obraduje svoje sugrađane Koncertom mladih talenata, na kojem uz pratnju Orkestra sudjeluju prvonagrađeni mladi umjetnici iz cijele BiH. Prošle godine ugostili su i dječaka Marina Johovića iz Novske, RH.

Ove godine, kako navodi za Bljesak.info ravnateljica Orkestra Snježana Zovko, mostarski simfoničari namjeravaju otvoriti koncertnu sezonu 2020./21. upravo Koncertom mladih talenata u Mostaru, i to, zbog postojeće epidemiološke situacije, na otvorenom. Svoje gostovanje najavili su, pored mladih iz BiH, i profesori i njihovi učenici iz Splita, Dubrovnika, Osijeka i Zagreba.

Međunarodni projekt

Mediteranski festival mladih talenata originalna je ideja ravnateljice Zovko i kako sama navodi, prirodan slijed kojim već tradicionalni koncert prerasta u međunarodni projekt.

”Festival bi trajao tjedan dana, a održavao bi se u svakom hercegovačkom gradu, u kojem već postoji glazbena škola: Čitluk, Čapljina, Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje itd. a finalni večernji koncert bi, naravno, bio u Mostaru. Mediteranski festival je prigoda da se Hercegovina prezentira svijetu na najljepši mogući način kao zemlja svjetla, sunca, netaknutih prirodnih ljepota, ljudi širokoga srca i, naravno, iznimno talentiranih mladih glazbenika koji bi na taj način upoznali kolegice i kolege iz ostalih mediteranskih zemalja, razmjenjivali iskustva i sudjelovali na majstorskim radionicama gostujućih profesora”, rekla nam je Zovko.

Na finalnoj večeri u Mostaru posjetitelji bi imali priliku uživati u koncertu mladih umjetnika uz pratnju Orkestra, sastavljenog od svih sudionika festivala.

Vjerujemo, kazala je na kraju našeg razgovora Snježana Zovko, da bi ovaj festival privukao pozornost brojnih hercegovačkih gospodarstvenika koji bi, sponzorirajući festival, pronašli i svoj interes i veliko zadovoljstvo.

Glazba koja prati video je:

Felix Mendelssohn:
Violinski koncert u e-molu, op. 64, 1. stavak

Solist: Sho Akamatsu, Zagreb – violina
Dirigent: Igor Tatarević, Zagreb
Simfonijski orkestar Mostar

Audio: Gabrijel Prusina
Video: BONK Studio

Audio uradak snimljen 15.9.2019. u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, Mostar.
Video uradak snimljen 15.9.2019. na kuli hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom.