Published On: Sub, srp 7th, 2018

GLAVNO VIJEĆE HNS BIH Ljubić: Bošnjačke stranke izvele entitetski udar na državu

Incijativa pet bošnjačkih stranaka da kroz Federalni parlament usvoje zakon o izbornim jedinicama neće proći, ali je pitanje što dalje, kazano je nakon današnjeg zasjedanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a kazao je kako se danas raspravljalo o tri točke, ponajprije o zakonu o izbornim jedinicama koji je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, piše portal Klix.ba

“Izražavam zabrinutost jer ovo vidim kao napad na ustavno pravni poredak i vladavinu prava. Naime, pet bošnjačkih stranaka je suprotno presudi Ustavnog suda BiH i suprotno Ustavu pokušalo presudu u slučaju “Ljubić”, riješiti u Parlamentu Federacije BiH. Iz presude je vidljivo da je Parlamentarna skupština BiH jedina institucija koja ima ustavne ovlasti po “mojoj” apelaciji. Pokušaj provedbe presude na entitetskoj razini je čin derogiranja Ustavnog suda i Ustava BiH te je tako ovih pet bošnjačkih stranaka izvele entitetski udar na državu”, izjavio je Ljubić.

Na pitanje novinara Ljubić je kazao i kako OHR ne djeluje konstruktivno, te da neke indicije govore da neki predstavnici međunarodne zajednice ohrabruju ovih pet stranaka da idu tim putem.

“Nije tu problem tih pet stranaka koje je danas na sjednici netko titulirao kao neformalni Bošnjački narodni sabor, problem je što se stvara medijska klima koja ne ide u konstruktivnom pravcu”, dodao je Ljubić.

Glavno vijeće će sutra uputiti pismo svim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici, u kojem će pojasniti koje opasnosti prijete državi u vezi s ovim pitanjem.

Jelka Milićević, potpredsjednica Vlade Federacije BiH je kazala kako provedba presude Ustavnog suda oko promjena Izbornog zakona nije našla pravi put, te da način provedbe presude kroz spomenuti zakon o izbornim jedinicma vodi novim krizama u radu parlamenta i Vlade.

“Pored poslovnika sazvana je sjednica Vlade u roku od pola sata, to je demonstracija sile i stvorit će problem u daljoj komunikaciji i radu. Loša je poruka i prema Hrvatima, ali i prema Europskoj uniji. Ovakvi kakvi jesmo nismo poželjni nigdje izvan Bosne i Hercegovine”, ocijenila je Milićević.

Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a ustvrdio je kako spomenuti zakon ne može proći, ali se postavlja pitanja – što dalje, kako riješiti problem i nakon izbora formirati vlast.

“Ova pokušaj ne samo što ne vodi rješenju, već spomenutih pet stranaka želi prikazati da je problem u HDZ-u i HNS-u. Na ovaj način oni zanemaruju temeljni princip demokracije – pravo na demokratsko odlučivanje legitimnih predstavnika. Nadati se da će do nekog rješenja doći, ali će ovo ostati samo pokušaj i to ćemo spriječiti na Domu naroda”, izjavio je Čolak.

Pod drugom točkom raspravljano je o dodatnim pitanjima koja je Europska komisija dostavila Bosni i Hercegovini, a pod trećom točkom Ljubić je informirao Vijeće o aktivnostima koje vodi u Saboru Republike Hrvatske vezano za Bosnu i Hercegovinu./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare