Published On: Čet, lis. 12th, 2017

Glavnim pravcem napada u Rami zapovijedao je Sefer Halilović

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH kazao je da je nakon akcije na Uzdol zatekao zapovjednika Envera Buzu, koji je optužen za ratni zločin, kako spava u zapovjedništvu bataljuna.

Svjedok Fahrudin Nikšić kazao je da je, po naredbi, zajedno s još 60-ak vojnika iz 182. fočanske brigade, stavljen na raspolaganje Samostalnom bataljunu Prozor početkom kolovoza 1992.

– Došli smo u Dobro Polje gdje je bilo zapovjedništvo bataljuna i gdje nas je primio zapovjednik Enver Buza. Obavijestio nas je da se rasporedimo u tri satnije u tri sela. (…)

Nakon nekoliko dana ja sam postavljen za operativca – ispričao je Nikšić, dodajući da mu je zadatak bio obilazak linija na području sela Here, Kute i Šćipe.

Na tom području, kako je rekao, ostaje do završetka akcije “Uzdol”, u rujnu 1993.

Upitan kako zna za tu akciju, svjedok je kazao da je bio upoznat da se vrši šira operacija te da je došao i Sefer Halilović, načelnik stožera A BiH, koji je njome zapovijedao.

Planiranje akcije

“Postrojeni smo i načelnik stožera je osobno govorio nekoliko dana prije akcije.

Potom smo na sastanku od zapovjednika bataljuna saznali za pravac napada i dobili upute o djelovanju”, prisjetio se Nikšić…

Večernji.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer