Published On: Pon, svi 3rd, 2021

GLAVNIH7 sastaju se prvi put licem u lice u dvije godine

Ministri skupine G7 sastaju se prvi put licem u lice u dvije godine u ponedjeljak u Londonu a razgovarat će, među ostalim, o povlačenju vojnika iz Afganistana, trgovinskom sporazumu nakon brexita, iranskom nuklearnom programu i Kini.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab razgovarao je s japanskim kolegom Toshimitsuem Motegijem uoči sastanka G7 na kojem će im se pridružiti ministri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Sjedinjenih Država.

Raab će se susresti u četiri oka i s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Raab je s Motegijem razgovarao o britanskom zahtjevu za pridruživanje Sveobuhvatnom i naprednom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CTPP) – sporazumu o slobodnoj trgovini većinom pacifičkih zemalja uključujući Japan.

“Dubina odnosa Velike Britanije i Japana temelji se na zajedničkom pogledu na demokraciju, slobodnoj trgovini, borbi s klimatskim promjenama i sigurnosnoj suradnji”, priopćio je Raab.

Članice Europske unije također prisustvuju skupu G7, a predstavnici Australije, Indije, Južne Koreje, Južnoafričke Republike i šef Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN) pozvani su kao gosti.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će ministri razgovarati o planovima za jačanje obrazovanja djevojčica i zapošljavanje žena dok se svijet oporavlja od pandemije covida-19.

Uspostavlja se fond od 15 milijardi dolara za zemlje u razvoju u iduće dvije godine.

Zemlje se obvezuju na nove globalne ciljeve do 2026. godine po kojima bi još 40 milijuna djevojčica trebalo krenuti u škole, a još 20 milijuna djevojčica naučiti čitati do svojih 10 godina u zemljama s niskim i srednje niskim primanjima.

Sastanak licem u lice odvija se uoči samita G7 koji je planiran u lipnju u engleskom Cornwallu.

Skupina G7 (svjetski ekonomski vrh) naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta.
Čine ga predsjednici vlada SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva . Na konferencijama raspravljaju o globalnim problemima svjetskog gospodarstva kao što su međunarodni dugovi, energetika, zaštita okoliša, međunarodna trgovina oružjem i droge. To je primjer skupine zemalja koje ne čine neku službenu organizaciju, nemaju zajednička tijela ili sjedište. Predsjednici ili ministri tih zemalja povremeno se sastaju kako bi uskladili djelovanje svojih zemalja na polju gospodarstva i međunarodne politike.