Published On: Pon, ožu 22nd, 2021

GLAVNI TAJNIK NATO STOLTENBERG: Zabrinula nas vijest da je Rusija ponudila nagrade za ubijanje NATO vojnika

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg optužio je vlasti Rusije da posljednjih godina imaju agresivan pristup pitanjima unutar i izvan zemlje te je poručio da je za državnu politiku svakako odgovoran ruski predsjednik Vladimir Putin.

Uoči sutrašnjeg početka dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Stoltenberg je danas komentirao i nedavnu izjavu američkog predsjednika Joea Bidena koji je ruskog kolegu Putina nazvao ubojicom i zaprijetio mu da će platiti cijenu miješanja u američke izbore.

“Primjetan je agresivni stav prema susjedima, uključujući Gruziju i Ukrajinu. Tu su i miješanja u unutarnja pitanja NATO članica i pritisci na oporbu u Rusiji. I nije to sve. Naravno da je za državnu politiku odgovoran ruski predsjednik Vladimir Putin. Vidimo model agresivnog pristupa, uključujući i pokušaje ubojstava oporbenjaka. U NATO-u smo posebno zabrinuti vijestima da je Rusija ponudila nagrade za ubijanje naših vojnika u Afganistanu. To nije prihvatljivo ponašanje. Mi ćemo nastaviti biti čvrsti i jaki, a nastavit ćemo i paralelno jačanje naših obrambenih kapaciteta i kanala diplomatskog dijaloga“, kazao je Stoltenberg.

Ukazujući na izuzetno važnu ulogu NATO-a u očuvanju sigurnosti u Europi, Stoltenberg je kazao da je tu činjenicu prihvatila i Europska unija.

Skoro 90 posto populacije Europske unije je ujedno i populacija NATO-a, a Stoltenberg je kazao da EU čini svega 20 posto proračuna NATO-a.

“To jeste djelomično pitanje financija, ali tu je i zemljopisni faktor. Island na sjeveru, Turska na jugu i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada na zapadu graniče s EU. Sve te zemlje su od ključne važnosti za zaštitu i obranu Europe“, poručio je Stoltenberg.

On je upozorio da bi bilo kakvo narušavanje transatlantskih veza značilo i slabljenje NATO-a, te dodao da bi to istodobno dovelo i do podjele Europe.

Predstojeći sastanak šefova diplomacije članica NATO-a uvertira je za summit lidera te organizacije koji će se ove godine održati u Bruxellesu, a Stoltenberg je kazao da glavne izazove pred NATO-om predstavljaju destabilizirajuće aktivnosti Rusije, rast Kine, klimatske promjene, prijetnja terorizma, razvijeni cyber napadi i opasne tehnologije.

Jedna od tema sastanaka će biti i sporazum koji je SAD postigao sa talibanskim pokretom, a koji predviđa da se strane oružane snage iz Afganistana povuku do svibnja.

“Trenutno su u Afganistanu sve opcije na stolu. Sigurnosna situacija u toj zemlji je teška. Učinit ćemo sve potrebno da zaštitimo naše vojnike“, poručio je Stolenberg.