Published On: Pet, ruj 24th, 2021

Glavni favorit za predsjednika Čilea porijeklom je Hrvat

Predsjednički izbori u Čileu održavaju se u studenom, a jedan od kandidata je porijeklom iz Hrvatske.

Naime, riječ je o 35-godišnjem Gabrielu Boriću čiji su preci s otoka Ugljana, koje je i Gabriel posjetio 2010. godine.

Domagoj Kombura s Ugljana rođak je Gabriela Borića, kandidata za predsjednika Čilea. Rod su po trećem ili četvrtom koljenu, kaže, sa strane njegove prabake koja se prezivala Borić. Na adresu Put Javora 16, gdje se nalazi njegova djedovina, pretendent za čileansku predsjedničku fotelju prvi put je došao 2010. godine. Tada da ga je Domagoj upoznao, prenosi Dnevnik.hr.

“On je izrazio želju da dođe ovdje da vidi staru kuću odakle je njegov pradjeda otišao u Čile. Onda su oni došli tu, zvali nas par tu rođaka da dođemo upoznati ga, tako smo s njim pričali“, kaže Borićevi rođak.

Gabrielovi preci prije više od 120 godina krenuli su put Čilea. U staroj kući obitelji Borić nekad su živjela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, jedan je ostao na Ugljanu. Obiteljska povijest i kuća u kojoj nitko ne živi već četrdeset godina itekako su zanimale potencijalnog budućeg predsjednika Čilea.

“On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa pričati, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovjek“, dodaje Domagoj.

U vrijeme kada je posjetio Ugljan Gabriel je imao 25 godina i bio je itekako aktivan i u Čileu, gdje je vodio studentske prosvjede. S megafonom u ruci poveo je tisuće studenata ulicama glavnog grada zahtevajući besplatno obrazovanje za sve. Nakon dva mandata u kongresu Borić je ušao u predsjedničku trku, a osvojivši više od šezdeset posto glasova postao je kandidat lijeve koalicije.

Borić je, prema anketama, glavni favorit s 25 odsto podrške birača ispred glavnog suparnika Sebastiana Sičela, koji ima 17 posto. Diplomirani pravnik mogao bi postati predsjednik najjužnije južnoameričke države. A njegovi dalji rođaci nadaju se da će se i tada odazvati njihovom pozivu i ponovo doći na Ugljan./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Grbavica
Grbavica
1 godina prije

Podrška Gabrijelu!

KulinBanhrvatski1
KulinBanhrvatski1
1 godina prije

Bravo za Gabrijela! Ne zaboraviti svoje korijene tj.svoje hrvatsko porijeklo!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Senzacionalna vijest, bravo za Gabrijela !