Published On: Uto, stu 20th, 2012

Glavna briga građana BiH je šta će reći komšije?

Šta će reći komšije? Najveća je briga stanovništva BiH, podatak je agencije za istraživanje javnog mnjenja “Agencija za istraživanje javnog mnjenja – AZIJM”.

„Kada smo ih upitali koja im je najveća briga u životu, kao iz topa bi odgovarali “Šta će reći komšije”. A kada bismo im rekli da živimo bolje jedino od Albanije, pitali su na kom mjestu su komšije Hrvati”, rekao je direktor agencije Petar Autić fasciniran činjenicom koliki uticaj na društvo imaju – komšije.

Sava Đakuzić kaže da je od malih nogu prvo slušala baku, pa majku kako stalno govore: Pazi šta ćeš obući, šta ćeš kome i o kome i pred kim reći, pa se ta rečenica i takav način razmišljanja jednostavno prenosi sa koljena na koljeno. I dodaje da je u našem narodu glavna briga uvijek bila i biće, šta će reći komšije.

„ Ja sam se i udala da bi komšije prestale pričati kako sam bolesna. Majka se mnogo brinula, jer sam napunila 25, a nisam imala momka. Sada sam sretno nezaposlena, muž takođe. Para nemamo, ali imamo zato veliki plazma televizor, kupljen na kredit. Prva komšinica Stana danima je išla po selu i svima pričala kako smo mi siromašni, i kako je muž nesposoban da zaradi. A ja kažem mužu, e pa neš vala, makar gladovali nećemo zaostajati. Zdravko digao kredit i sad televiziju gledamo na velikom ekranu. I to mi i ne gledamo nego kada komšije prođu pored kuće, mi otvorimo prozor i pojačamo, pa nek puknu od zavisti”, priča Đakuzićeva.

Ništa bolja situacija nije ni u porodici Plazmar iz Dervente gdje kažu njihova baba nikad u životu nije bila kod “ženskog doktora”, iz straha da komšije ne pomisle nešto naopako.

Napomena: Balkantajms je satirični portal koji obajvljuje vijesti isključivo šaljive prirode.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare