Published On: Sat, Mar 18th, 2017

GLASUJE SE PO CIIJELOM SVIJETU, OSIM NA KOSOVU: Predsjednika Srbije bira 6,7 ​​milijuna glasača

RIK je utvrdila da će za izbore za predsjednika Srbije 2. travnja biti tiskano 6.757.793 glasačka listića.

Taj broj obuhvaća ukupan broj birača na dan 17. ožujka i 33.621 kao rezervu glasačkih listića, što je 0,5 posto od ukupnog broja birača u Srbiji.

Obje ove odluke bit će objavljene u Službenom glasniku, a RIK je na sjednici donijela odluku o određivanju vremena početka i završetka glasovanja na izborima za predsjednika Srbije na biračkim mjestima u inozemstvu.

Na biračkim mjestima u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanonu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj , Nizozemskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švicarskoj i Švedskoj glasovanje će biti obavljeno 2. travnja od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu. Na Kosovu je glasovanje u samo par općina na sjeveru.

Glasovanje će na biračkim mjestima u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD biti obavljeno 1. travnja.

U odluci se navodi da se rezultati glasovanja na biračkim mjestima u inozemstvu ne smiju javno priopćavati niti isticati na biračkom mjestu prije završetka glasovanja u Srbiji.

U ponoć je zaključen birački popis, a Republička izborna komisija je za predsjedničke izbore ranije potvrdila 11 kandidata.