Published On: Čet, lis 8th, 2015

GLASOVANJE Poziv hrvatskim državljanima u BiH za registraciju za hrvatske izbore

Sukladno izbornom zakonu svi hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj moraju se aktivno registrirati ukoliko žele glasovati na izborima.

U BiH to mogu učiniti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati u BiH, trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, dok se hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za elektroničkom osobnom iskaznicom ne moraju aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz elektroničke osobne iskaznice.

Ukoliko pak žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Hrvatskoj, građani moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Oni hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za elektronskom osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi za prethodnu, odnosno aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnim predstavništvu Hrvatske u BiH, odnosno nadležnom uredu u Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Hrvatskoj.

Zahtjevi se podnose osobno, poštom, telefaksom ili elektroničkom poštom, a u svakom slučaju podnositelj zahtjeva mora osobno potpisati svoj zahtjev te priložiti presliku važećeg identifikacijskog dokumenta.

Zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju može se podnijeti i preko aplikacije “e-Građani”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare