Published On: Mon, Jul 3rd, 2017

GLASNOVIĆ: Da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni ovih dviju hrvatskih država

Da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni hrvatskih država, izjavio je umirovljeni general HV-a i HVO-a i saborski zastupnik Željko Glasnović koji je u subotu u Tomislavgradu nazočio obilježavanju 25. obljetnice Brigade kralja Tomislava.

– Hrvatske države nisu dovoljno napravile za pripadnike HVO-a, kao RH tako ni BIH koja je i hrvatska država i pripada Hrvatima jednako kao Bošnjacima i Srbima.

Hrvatska nije adekvatno nagradila njihov doprinos u Domovinskom ratu.  BIH ih progoni kao da nisu njeni sinovi.

To je strateško pitanje koje se mora riješiti da bi se napokon ova hrvatska vojna populacija zasluženo integrirala u civilni život – kazao je Glasnović za Fenu.

Dodao je kako je zgrožen činjenicom da se neki njegovi suborci danas bore za golu egzistenciju i da ima onih koji nemaju riješenu zdravstvenu skrb dok, s druge strane, RH vlada daje velika sredstva onima koji hrvatsku državu ne doživljavaju svojom.

Politika je, kaže, određivanje prioriteta, a to je za njega HVO te je zatražio posebnu sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravljalo o problemima Hrvata u Bosni i Hercegovini.Sramotno je da BIH koju je HVO prvi branio na ovu vojsku gleda kao stranu. I onda se čude što Hrvati na Sarajevo gledaju kao na strano tijelo.

Glasnović traži da se sačini popis Hrvata izvan domovine, zatim ubrzavanje procedure dobivanja hrvatskog državljanstva, kao i akcijski plan za vraćanje Hrvata u domovinu.

Po njegovim riječima, spomenute zahtjeve nastojat će realizirati kroz novi klub zastupnika u Hrvatskom saboru, zajedno sa zastupnicima Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem.

Glasnović se osvrnuo i na ulogu Brigade kralja Tomislava kazavši kako se radilo o najboljoj brigadi u operativnoj zoni sjeverozapadna Hercegovina po popunjenosti, obučenosti i opremljenosti.