Published On: Čet, sij 7th, 2021

GLASNOGOVORNIK SDA: Ne vidim svrhu da se dva člana Predsjedništva BiH uvlače u aferu “Ikona”

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao institucija nemamo nikakve veze sa dodjelom sporne ikone ministru inozemnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu. O tome nije raspravljano u Predsjedništvu, niti je donesena bilo kakva odluka. Dakle, nisam na bilo koji način bio uključen ili upoznat s time kakav će poklon Dodik predati Lavrovu” navodi u svojoj izjavi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On ističe da podržava nastojanje da se utvrde sve činjenice u vezi sa spornom ikonom i njenim porijeklom.

“Ne vidim svrhu u tome da se druga dva člana Predsjedništva BiH pozivaju u Tužilaštvo i na taj način bespotrebno uvlače u cijeli slučaj. Međutim, poštujući obaveze koje kao građanin Bosne i Hercegovine imam po zakonu, odazvat ću se pozivu Tužilaštva” poručio je Džaferović.

Treba istaknuti da je predsjedavajući Predsjedništva BiH pozlaćenu ikonu poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu u društvu visokih funkcionera bh. entiteta Republika Srpska.

Komšić i Džaferović, kao što je već poznato, nisu prisustvovali niti jednom sastanku sa Lavrovom tokom njegove posjete BiH pa je prilično nejasno zbog čega će dobiti poziv iz državnog tužilaštva.