Published On: Sri, kol 31st, 2016

Glas Amerike: Sve je moguće pa i referendum, ali ono što je bitnije je da li će EU stati sa proširenjem?

Posljednjih mjeseci su pooštreni odnosi bivših jugoslavenskih republika, učestale su oštre riječi među političarima, a na terenu se ponovo dešavaju incidenti, zbog čega postoji prijetnja da se naruše odnosi koji su donekle stabilizirani od sredine 2000-tih godina, navodi danas Glas Amerike.
Između Beograda i Zagreba se nastavljaju optužbe u koje još uvijek spominju četnike i ustaše, a Republika Srpska je na skliskom terenu zbog osjetljivosti referenduma zakazanog za rujan o Danu RS.
Timothy Ash, šef analitičko – strategijskog momčadi za Srednju, Istočnu Europu, Bliski Istok i Afriku u tvrtki Nomura International u Londonu, smatra da će se situacija smiriti kada prođu izbori i zemlje regije vrate fokus na pristupanja Europskoj uniji.
– Postoji samo jedan problem, poslije Brexita i nizozemskog referenduma o ukrajinskom sporazumu o pridruživanju. Mislim da postoje velike sumnje sada vezane za proces proširenja EU. Hoće li biti novih članica unije? U prošlom desetljeću zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska su sebe ustoličile na putu priključenja, s dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da Bosna, Srbija, Makedonija postanu članice zašto bi ove zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj, ”
Prokomentirao je i najavljeni referendum u BiH.
Šef Analytics iz Londona na pitanje misli li da će do referenduma zaista doći kaže da je “sve moguće.”
“Srbija će imati važnu ulogu u ovoj odluci, a Vučić igra europsku politiku u ovom momentu,” poručuje Ash
Navodi da se stanjem u regiji u ponedjeljak bavio i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji se sastao s predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji da bi raspravljali o situaciji u regiji.
“Zbog takve situacije u narednom periodu ne može se sa 100 posto sigurnosti očekivati ​​politički i ekonomski prosperitet u regiji”, rekao je Vučić.
Iako analitičari vide podizanje tenzija u Hrvatskoj kao postizanje poena u predizbornoj utrci, Vučić je odbacio tu tezu navodeći da to nema veze s kampanjama, a ako ima, utoliko gore, jer je tu riječ o kontinuiranoj antisrpskoj politici. Glas Amerike ističe da postoji pozitivan glas i da dolazi iz Srbije jer postoji jasna rješenost da se ne odgovara na provokacije.
Radio citira i srpskih premijera Vučića u namjeri da se energija Srbije usmjeri na budućnost koja je, po njegovim riječima “važnija od prošlosti”. Glas Amerike primjećuje da srpska mediji ipak podgrijavaju situaciju svojim naslovima, iako su se dužnosnici iz Beograda suzdržali u svojim reakcijama posljednjih nedjelju dana.