Published On: Sub, srp 24th, 2021

Gimnazijalac u Češkoj osporio odluke kriznog stožera i natjerao svoje profesore nazad u učionice

Učenik praške gimnazije uspio je u parnici osporiti kriznu mjeru češkog Stožera. Tužio je školu jer nije dopuštala redovnu nastavu. Općinski sud u Pragu donio je odluku da gimnazija mora nastaviti normalno obrazovanje. Sud je također ustvrdio da je trenutno izvanredno stanje u zemlji protuustavno.

Češka vlada je 14. veljače proglasila vanredno stanje u zemlji zbog epidemije koronavirusa, a nakon toga su škole prešle na online nastavu. Sud u Pragu tvrdi da je ta odluka vlade bila proizvoljna jer nije poštivala stav Zastupničkog doma Parlamenta koji je tri dana ranije odbio produžiti vanredno stanje.

“Sud je zaključio da izvanredno stanje proglašeno Vladinom rezolucijom (…) nije novo izvanredno stanje, već de facto nastavak izvanrednog stanja otprije, mimo volje parlamentarne većine koja se s time nije složila”, stoji u ključnom odlomku odluke suca Milana Taubera. Ova presuda je pravomoćna, javljaju češki mediji.

Prema sudu, produljenje izvanrednog stanja proizlazi iz činjenice da ga je vlada aktivirala odmah nakon negativnog stava zastupnika. Vlada je uvela krizni režim bez uvođenja novih činjenica. Praški gradski sud također je razbio vladin argument da je nova okolnost zahtjev guvernera za uvođenjem izvanrednog stanja. Prema sudu, međutim, njegov zahtjev nije relevantan.

“Međutim, takav zahtjev nije novi činjenični razlog ili novo stanje (ovo bi moglo biti, na primjer, pogoršanje pandemije), već samo neobavezujući proceduralni korak – poticaj za proglašenje izvanrednog stanja (guverner nema pravo proglasiti izvanredno stanje). To je samo formalno nova situacija – postojao je poticaj za proglašenje izvanrednog stanja”, piše u presudi.

Sud je postupak vlade jasno nazvao zaobilaženjem Zastupničkog doma, koji je jedini mogući partner za primjenu kriznih situacija. Također je izričito komentirao izjavu ministra unutarnjih poslova Jana Hamáčeka. Zamjenik premijera izjavio je da, ako se Zastupničkom domu vlada ne sviđa, on može sam ukinuti izvanredno stanje. Sa stajališta suda, međutim, takav je argument besmislen.

“Ovaj postupak, koji je udžbenički primjer zaobilaženja ustavnog poretka, oslobodio bi vladu odgovornosti prema Zastupničkom domu, temeljno odlučivanje o trajanju izvanrednog stanja zapravo bi se prenijelo isključivo na vladu i kontrolna uloga Zastupničkog doma bila bi ispražnjena”, stoji u presudi.

Iz perspektive situacije u Gimnaziji Na Zatlance, sud je došao do jasnog zaključka. Gimnazija mora ukinuti zabranu svakodnevne poduke jer se ona temeljila na nezakonitom činu. “S obzirom na to da je krizna mjera br. 63/2021 Coll. proizašla iz neustavno proglašenog izvanrednog stanja, sama je opterećena nezakonitošću ili neustavnošću (plod otrovanog drveta); nema kriznih mjera bez izvanrednog stanja”, stoji u presudi.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x