Published On: Ned, ožu 30th, 2014

GILLES: U BiH treba riješiti krupnog Sejdića i krupnog Finzija, ostalo su manje krupna pitanja

Krupna pitanja (“Sejdić i Finci” i mehanizam koordinacije) moraju se riješiti, kazao je danas veleposlanik Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles govoreći na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi “BiH u procjepu prošlosti i sadašnjosti – kako dalje?”.

Istaknuo je da je blokada kada je u pitanju implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” te nemogućnost uspostavljanja mehanizma koordinacije navela Europsku uniju da osmisli drugačiji pristup prema BiH, a najavio je i da će se sredinom travnja sastati ministri vanjskih poslova u Bruxellesu.

”Rad na tome danas je u svim prijestolnicama u tijeku. Francuska ne smatra da treba “spustiti prečku”, ali smatra da treba uspostaviti druge procedure kojima će se postići dijalog na osnovu kojeg će se doći do odgovora koje traži stanovništvo na socijalnom planu no neće biti preskočene potrebne reforme koje BiH trebaju”, naglasio je Gilles.

U srpnju 2014. godine Sarajevo i BiH biti će u fokusu pažnje cijelog svijeta, napominje Gilles, jer će tada biti upriličen niz događaja kojima će biti obilježena 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata i atentata na austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinada, a poruka koja će tada biti poslana je poruka mira i pomirenja.

Kazao je i da je prioritetna stvar za građane BiH unutrašnja situacija u zemlji koja se pažljivo promatrala zajedno s regionalnom situacijom na Krimu i u Ukrajini, zbog čega je još važnija ovakva poruka koja će biti poslana.

”Vlastima moje zemlje izuzetno je žao što BiH nije bila među 28 zemalja koje su jednoglasno glasale u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u obranu međunarodnog prava i vrijednosti. U neku ruku može se razumjeti unutrašnja odluka BiH da to ne učini, ali mojoj je zemlji veoma žao”, istaknuo je Gilles.

Dodao je da Francuska smatra da je akcija koja je provedena u U
krajini i Krimu nelegalna i ne spada u okvir međunarodnog prava, a vlasti Francuske pozdravljaju stavove Hrvatske i Srbije koji su išli ka smirivanju situacije.

Ocijenio je da unutrašnju situaciju u zemlji karakteriziraju prosvjedi kojima građani od veljače izražavaju nezadovoljstvo te je citirao rečenicu kada govore “Nisam Hrvat, nisam Bošnjak, nisam Srbin, ja sam nezaposlen” zato, za Gillesa, nema mjesta osporavanjima koja su se nastojala dati ovim prosvjedima.

Osvrnuo se i na pitanje Sirije te je kazao da je težak put ka pomirenju jednog naroda, naglašavajući da je situacija u Siriji najteža, a za postizanje mira trebalo bi doći do konsenzusa unutar same zemlje i međunarodne zajednice.

Veleposlanik je na kraju istaknuo da je Krug 99 značajan dio bh. civilnog društva koje ovdje nije u dovoljnoj mjeri razvijeno.