Published On: Uto, ruj 10th, 2013

Gilles: BiH još dugo vremena neće ući u EU

Veleposlanik Francuske u BiH Roland Gilles konstatirao je da u BiH, praktično, ne postoji napredak u procesu približavanja EU.

“Iskreno, prema sadašnjoj dinamici, teško je zamisliti priključenje BiH Europskoj uniji za dugo vremena. Ne samo da je put dug nego i unutar javnog mnjenja brojnih zemalja članica sadašnje ekonomske i političke prilike nisu naklonjene samoj ideji nastavka širenja. To su činjenice koje treba imati na umu u BiH”, rekao je Gilles.

On je u intervjuu za “Dnevni avaz” rekao da BiH ima svoje puno mjesto u Europi, pod uvjetom da budu donesene dobre političke odluke.

Više ne očekujemo obavezivanja, nego djela. U tom pogledu od ključne je važnosti sastanak 1. listopada u Bruxellesu, poručio je francuski veleposlanik.

Gilles je, odgovarajući na pitanje o eventualnim sankcijama EU prema BiH, rekao da je to “veoma oštar termin”.

“Sigurno EU ne sankcionira BiH, nego nepostojanje domaćeg političkog sporazuma. Zbog čega je EU primorana da obustavi isplatu IPA fondova? Zašto je primorana da obustavlja projekte? Zato što domaći političari nisu bili u stanju da se dogovore i odgovore na zahtjeve EU, koji nisu baš komplicirani”, naveo je Gilles.

On je ponovio da pozdravlja inicijativu koju su SAD podržale za reformu institucija Federacije BiH.