Published On: Sri, stu 17th, 2021

GILJA: Nećemo povećavati cijenu struje kućanstvima, a odluku za gospodarstvo dat će Vlada FBiH

U više navrata isticali smo kako cijenu električne energije kućanstvima, odnosno korisnicima univerzalne usluge nećemo povećavati, niti smo podnijeli zahtjev FERK-u za to, kazao je za Večernji list BiH  mr. sc. Marinko Gilja, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB. 

-Te iako je cijena električne energije na tržištu drastično porasla, poduzeli smo potrebne mjere štednje i racionalizacije te zahvaljujući tome nismo primorani podizati cijenu energije kućanstvima. Kad je u pitanju gospodarstvo, odnosno potrošači koji mogu birati opskrbljivača, konačnu odluku donijet će Vlada Federacije BiH. Aktivno sudjelujemo na tematskim sastancima Vlade Federacije BiH vezanim uz ovu tematiku. Predložili smo modele za naše kupce te im ponudili univerzalnu uslugu ili zaključivanje ugovora na tržišnim osnovama. Ponavljam, konačnu odluku za gospodarstvo i u smislu olakšica donosi Vlada Federacije BiH, kazao je generalni direktor.

Na upit što je s razvojnim planovima i strateškim projektima, odgovara:

– Kao što je poznato, strateško opredjeljenje Javnoga poduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar je kontinuirani razvoj proizvodnih postrojenja i sustava distribucije električne energije, kao i sveukupnog poslovanja Društva, a sve utemeljeno na načelima održivog razvoja. To, između ostaloga, podrazumijeva razvoj, izgradnju i korištenje obnovljivih izvora energije. U tom smislu Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar trenutačno radi na tridesetak razvojnih projekata obnovljivih izvora energije (energija vjetra, Sunca i vode) koji su u različitim fazama, od početnih do faza visoke pripremljenosti za izgradnju. Uz to, pratimo razvoj i propitujemo mogućnosti primjene novih tehnologija, posebno tehnologije pohrane energije i proizvodnje zelenog vodika. Od proizvodnih projekata u razvoju posebno je potrebno spomenuti one koji su najdalje odmaknuli u pripremi za realizaciju.

Vjetroelektrana Poklečani 132 MW. Što je u planu i kako ide dinamika?

– Planiramo izgraditi vjetroelektranu Poklečani koja će se nalaziti na prostoru općine Posušje, na širem planinskom području planine Štitar, sjeveroistočno od Rakitna. Područje obuhvata projekta VE Poklečani iznosi oko 1420 ha i razmatrano je kao prostor za energetsko korištenje potencijala vjetra. Temelj za planiranje i pripremu izgradnje VE Poklečani su analize vjetropotencijala kao nužan preduvjet modeliranju utjecaja svake vjetroelektrane na ukupno poslovanje tvrtke te utjecaja na okoliš i društvo. U tu svrhu instalirana su dva mjerna stupa visine 50 metara s kojih se dugi niz godina prikupljaju i obrađuju mjerni podaci.

 U posljednjih godinu dana postavljen je i treći mjerni stup visine 100 metara, čime će se dobiti još potpunija slika vjetropotencijala na predmetnoj lokaciji. Prema studiji izvodljivosti te studiji vjetra, bit će postavljeno 20 vjetroagregata jedinične snage 6,6 MW. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi 437 GWh.

Za potrebe povezivanja VE Poklečani s prijenosnom mrežom (dalekovod 2 x 220 kV Rama – Posušje) bit će izgrađena nova transformatorska stanica TS x/220 kV, čija će pozicija biti u neposrednoj blizini postojećeg 220 kV dalekovoda. Ukupni investicijski troškovi su približno 255 milijuna KM. U 2022. godini planiran je završetak izrade projektne dokumentacije vjetroelektrane te pripadajuće transformatorske stanice s povezivanjem na EES. Planirani početak proizvodnje je u 2024. godini.

Uz VE Poklečani i druge razvojne projekte, u okviru projektiranja i izgradnje proizvodnih kapaciteta isključivo iz obnovljivih izvora energije JP EP HZ HB d.d. Mostar planira u nekoliko faza izgraditi sunčanu fotonaponsku elektranu EP HZ HB 1 na području gospodarsko-proizvodne zone Dubrava 2, Hodovo, Stolac koja bi u konačnici imala snagu 150 MW. Za potrebe povezivanja FNE EP HZ HB 1 s prijenosnom mrežom (dalekovod 220 kV Mostar 3 – Trebinje, vod 2) bit će izgrađena nova transformatorska stanica TS x/220 kV koja će biti locirana u sjeverozapadnom predjelu zone Dubrava 2 kako bi bila što bliže spomenutom dalekovodu.

Ključni čimbenici odabira lokacije za izgradnju FNE su sljedeći: površina zemljišta na kojoj će biti izgrađen FNE EP HZ HB 1 iznosi oko 200 ha i omogućuje izgradnju FNE snage 150 MW, najveća razlika u nadmorskim visinama na cijelom obuhvatu iznosi manje od 30 m, većina terena je ravna i riječ je o povoljnoj lokaciji po pitanju potrebnih građevinskih izravnavanja terena, godišnja svota globalne ozračenosti, kao jedan od glavnih indikatora pri odabiru lokacije FNE, za područje predmetne lokacije iznosi 1542 kWh/m2, što predstavlja vrlo povoljnu lokaciju u Bosni i Hercegovini za izgradnju FNE, blizina priključnoga dalekovoda DV 220 kV Mostar 3 – Trebinje, vod 2, je približno 3 km, što pojednostavljuje povezivanje FNE na EES.

Prema idejnom rješenju, ukupna nazivna snaga na pragu elektrane iznosi 150 MW, a predviđena proizvodnja električne energije 244 GWh. Temeljem dostupnih tržišnih cijena materijala, opreme i radova, trenutačna procjena vrijednosti investicije za ukupnu snagu od 150 MW iznosi približno 180 milijuna KM.

U 2022. godini planiran je završetak izrade projektne dokumentacije fotonaponske elektrane te pripadajuće transformatorske stanice s povezivanjem na EES. Planirani početak proizvodnje je u 2024. godini. Uz navedene projekte, nastavit će se izradba studija razvoja distribucijskih mreža i postrojenja te studija prijelaza SN mreže s 10 kV na 20 kV pogonski napon pojedinih poslovnica EP HZ HB. Isto tako, nastavlja se izradba elaborata priključka distribuiranih generatora na distribucijsku mrežu, kazao je.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Milano
Milano
9 dana prije

Čini mi se da Čović ovaj puta nije dao rok samo donošenju novog izbornog zakona, nego i samom sebi. Prethodno je to uradio Dodik, neće mu pomoći ova najnovija fora sa fluktuirajućih 6 mjeseci za povratak nadležnosti.

djuro
djuro
9 dana prije

Hvala ti dragi naš Gilja, nama trebaju socijalno osjetljivi lideri koji neće krasti od biže

Anonimac
Anonimac
8 dana prije

Uništo HPT Mostar,sad je na rudu elekroprivreda HZ-HB,stručnjak nema šta