Published On: Mon, Aug 5th, 2013

“GENOCIDE CHICK” U Bosni sam vidjela zlo u najgorem obliku

NEW YORK – Samanthu Power, dobitnicu najprestižnije novinarske, Pulitzerove nagrade za studiju o američkom nesprječavanju genocida u BiH i svijetu, američki je Senat imenovao za novu veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima.
Bivša novinarka, profesorica na Harvardu i službenica u Bijeloj kući u odjelu za nacionalnu sigurnost bila je izbor američkog predsjednika Baracka Obame s jasnim prvim zadatkom – naći rješenje, moguće i vojno, kojim bi se kao nekad u BiH čim prije zaustavio građanski rat u Siriji.

“Genocide Chick”,(genocidna koka) kako je samu sebe (na)zvala, svjedočila je i izvještavala o ratu u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća o čemu je napisala i na naše jezike nikad prevedenu knjigu “A Problem from Hell: America and the Age of Genocide” (Problem iz pakla: Amerika i doba genocida”), knjigu koja je i bosanska i američka kronika neuspjeha SAD-a i UN-a u sprječavanju genocida u BiH, te u još dvadesetak drugih slučajeva tijekom 20. stoljeća.
Nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama objavio njezinu nominaciju, ona je ponovno uputila više kritika prema tromom UN-u, organizaciji u kojoj će u Vijeću sigurnosti predstavljati najjaču svjetsku silu, pokazavši kako će i dalje govoriti ono što misli.
– Da, vidjela sam kako UN-ovi radnici pod granatama dijele pomoć gladnim u Sudanu. Ali sam također vidjela i UN-ove mirovnjake kako nisu uspjeli zaštititi narod u Bosni – kazala je Power aludirajući i na današnju situaciju u Siriji gdje UN nije uradio gotovo ništa zbog podijeljenosti u Vijeću sigurnosti UN-a gdje se Rusija i Kina protive i stavljaju veto na sve rezolucije protiv Assadove vlade.
U kritici “konzistentne američke politike neinterveniranja kad se suočava s genocidnim prijetnjama” ona je kazala i kako to svjedoči ne o nekoj pokvarenosti američkog političkog sustava već o onome koji je “nemilosrdno djelotvoran”, kako je to opisala u svojoj knjizi. No, Power je njezin oštar jezik prije nekoliko godina i koštao pa je tako morala 2008. godine napustiti izborni Obamin stožer nakon što je njegovu rivalku Hillary Clinton nazvala “čudovištem” zbog čega je stekla neprijatelje među “clintonovcima”, ali stekla i simpatije među republikancima pa je njezin izbor podržao i republikanski senator John McCain. Njezini dosadašnji suradnici je opisuju kao “jako pametnu i radišnu osobu, kreativku koja zna tražiti konzultacije i saslušati, ali i koja se ne libi suprotstaviti se nekom statusu quo u skladu sa svojim principima”.

Kritičarka Izraela

Kenneth Roth, izvršna direktorica organizacije Human Rights Watch, Samanthu Power smatra odličnim izborom.
– Ona je vidjela zlo u njegovom najgorem obliku u vrijeme kad je bila u Bosni. Samantha Power je više nego svjesna koliko nasilje prijeti čovječanstvu koje opake sile šire diljem svijeta. Upravo to su prijetnje koje će ona morati adresirati u Vijeću sigurnosti UN-a kao američka veleposlanica i tražiti akciju – kaže Roth. Laura Pitter, danas pravnica i savjetnica za protuterorizam spomenute organizacije, poznaje Power još od 1992. godine i zajedno su kao novinarske izvještavale iz rata u BiH. Za Power kaže da je briljantna.
– U ovom trenutku na pamet mi ne pada bolja osoba za tu poziciju – kaže Pitter. No, ne slažu se svi s ovim mišljenjem, prije svega židovski lobiji u Washingtonu i New Yorku. Konzervativni magazin American Thinker kritizira ju još od 2008. godine zato što je “notorna kritičarka Izraela”.
– Ona je problematična osoba. Dala je nekoliko izjava koje se tiču Izraela, a koje bi trebalo dobro propitati – ocjenjuje Ed Lasky, suosnivač spomenutog magazina.
Iako nikad nije radila u diplomaciji, svi ocjenjuju kako će njezino iskustvo iz ratova diljem svijeta biti od pomoći u bilo kojoj krizi, posebno ovoj koju imamo danas u Siriji. Već danas se zna kako je u vrijeme rata u Libiji imala veliki utjecaj na predsjednika SAD-a Baracka Obamu zagovarajući uvođenje zabrane letova iznad te zemlje “da se ne bi ponovila Srebrenica”.

Piše: Predrag Zvijerac l DL