Published On: Sub, srp 28th, 2018

Genjac traži da Dom naroda PSBiH najoštrije osudi izjave Radete, Klub Srba traži da se sačeka stav Srbije

“Njena izjava o u trenutku smrti predsjednice Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Hatidže Mehmedović predstavlja monstruozno izrugivanje koja se može desiti majci, supruzi, ženi koja je izgubila dva sina, dva brata, supruga i brojnu rodbinu”, kazao je Genjac.

Predložio je da Dom naroda najoštrije osudi sramnu i necivilizacijsku izjavu Radete i pozove Skupštinu da se odredi spram nje, kao i da Dom naroda pozove Skupštinu Srbije da Radetu razriješe s pozicije potpredsjednice Skupštine.

U ime Kluba Srba Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) zatražio je pauzu nakon koje je najavio da Klub Srba ovo neće prihvatiti, dodajući da “BiH ne treba držati slovo kako da se ponaša”.

“Svatko normalan je koliko mi se čini osuđivao i individualno i pojedinačno izjave svih onih koji su s dozom užasnih riječi rekli i o tome, ali i o nekim drugim slučajevima i to se ne može prihvatiti ko razmišlja ljudski i civilizacijski”, istaknuo je.

Podvukao je da je više od 40 poslanika Narodne Skupštine Srbije već pokrenulo inicijativu za smjenu Radete, a dopredsjedavajući Doma Ognjen Tadić (Demokratski narodni savez – DNS) pozvao je da se sačeka stav Skupštine Srbije te smatra da Genjac ovakav prijedlog treba povući.

Nakon ovakvog izlaganja Novića, Genjac je ipak pozvao da ovo bude točka dnevnog reda jer ne vidi način na koji bi se bez toga mogla nastaviti daljnja saradnja parlamenata BiH i Srbije.

Predsjedavajući Doma Safet Softić (SDA) pozvao je na glasanje o uvrštavanju ove tačke u dnevni red što nije prihvaćeno jer je svih pet delegata iz Kluba Srba bilo protiv, dok su delegati Kluba Hrvata (Zdenka Džambas, Ljilja Zovko i Bariša Čolak) iz HDZ-a bili suzdržani.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x