Published On: Sri, lis 25th, 2017

GENJAC: Američka studija nije relevantna, KARAMATIĆ: Amerikanci na kraju nadođu

Nakon što je Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio studiju o Bosni i Hercegovini u kojoj se navodi kako je put izlaska BiH iz trajne političke i društvene krize preustroj zemlje na principu federacije tri nacionalna entiteta ponovno se postavilo pitanje potrebe otvaranja pregovora o unutarnjem preustroju zemlje, a o čemu se nije moglo čuti posljednjih godina, piše Hrvatski Medijski Servis.

Reakcije na ovu studiju pokazuju zapravo kakvo je trenutno raspoloženje političkih predstavnika naroda u BiH-bošnjački ističu nerelevantnost studije, kao i instituta, dok oni hrvatski smatraju kako dugoročno održivo rješenje za BiH treba tražiti kroz korijenite ustavne promjene na tragu demokratskih i zakonskih principa, ali uz ostvarenje principa federalizma o kojem govore i deklaracije HNS-a, ali i rezolucija Europskog parlamenta.

Genjac: Nerelevantan dokument

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je u izjavu za Hrvatski Medijski Servis kako je pogledao tu studiju, naglasivši kako se radi o nerelevantnom dokumentu.

“Niti je studija dovoljno relevantna niti je institucija koja stoji iza te studije dovoljno relevantna da bi se moglo na neki način ozbiljno govoriti o tomu, kao i razgovarati o studiji koju su oni napravili. Prije svega to, i ja bih se tu i zadržao, naglasio je Genjac.

S druge, pak, strane, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić za Hrvatski Medijski Servis kazao je kako je ova studija potvrdila kako povijest pokazuje da Amerikanci, prije ili kasnije, a obično kasnije, nadođu na pravu stvar.

Tako je bilo i Drugom svjetskom ratu kada su se uključili pred kraj rata na pobjedničku stranu, a očito je tako i po najnovijoj analizi koju su radili gdje su u konačnici priznali svoju pogrešku i gdje su shvatili kako BiH mora biti troentitetska ili imaju veliki problem. Potvrdili su da su uvijek na pravoj strani, pa barem na kraju, naglasio je Karamatić.

Karamatić: SAD će stati na pravu stranu

Kada je riječ o tomu koliko ova studija ide u korist hrvatskih zahtijeva za federalizacijom zemlje, Karamatić je kazao kako analiza američkog instituta ide čak jedan korak ispred, jer se u njoj govori kako bi najjednostavnije i najbolje rješenje za BiH bilo postojanje tri etnička entiteta kako bi BiH najbolje funkcionirala.

-Ja se u tom slučaju slažem s Amerikancima, dodao je Karamatić. Na pitanje o mogućnosti nove međunarodne konferencije posvećene ustavnim promjenama, Karamatić je kazao kako to i nije nužno, upozorivši kako svi problemi u vezi dogovaranja unutar BiH proizlaze upravo iz toga što bošnjačko političko vodstvo očekuje da će međunarodna zajednica, uključujući SAD, jasno stati na njihovu stranu.

-U slučaju kada bi im jasno bilo dano do znanja da od toga neće biti ništa i da se moraju dogovoriti s druga dva naroda, morali bi se vratiti na onu staru mantru „uzmi Alija da je kolika avlija“, naveo je Karamatić.

Karamatić je naveo kako bi dobivanje hrvatskog entiteta u BiH značilo praktično dobivanje Herceg-Bosne, samo bi je možda eventualno zvali drugačije.

-Jeli to povratak na staro stanje ili dogovor o nekom novom stanju toliko nije ni bitno. Ono što je najbitnije i u slučaju njihovog prijedloga i naših zahtijeva, radi se o administrativno-teritorijalnom ustroju, dakle nitko ne spominje nikakva ratna djelovanja i nikakvo zauzimanje teritorija, već se radi isključivo o političkom dogovoru kako bi ova zemlja postala funkcionalna, a ona to sada nije, zaključio je Karamatić./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x