Published On: Tue, Dec 12th, 2017

GENIJALNO: Hamdija Abdić Tigar i ostali osumnjičeni za ubojstvo Šantića pušteni na slobodu

Županijski sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USŽ iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Županijskom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USŽ, lišili slobode pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se desilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

Prema ranije objavljivanim, ali nepotvrđenim podacima, Šantić je u večernjim satima 8. ožujka doveden u Hotel Sedra u Cazinu, gdje je prvo pretučen, a kasnije ubijen s četiri hica u naselju Kostela u Bihaću. Šantićevo tijelo nakon toga je, navodno, bačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena na deponiju na Grabežu. Prema drugoj verziji, Šantićevo tijelo je nakon ubojstva bačeno u rijeku Unu.

U poslijeratnom periodu provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja.

Federalna uprava policije (FUP), početkom 2014. godine, a na osnovu izjave zaštićenog svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u ovom predmetu.

Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjem lokalitetu pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe. Ipak, DNK analizom se nije moglo skoro ništa uraditi, jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine, FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena krivična prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca.

Tužiteljstvo USK Abdića i druge ne tereti za krivično djelo ratni zločin, već krivično djelo ubojstva generala HVO Vlade Šantića.