Published On: Ned, stu 11th, 2018

Genijalni 20-godišnjak iz Karlovca prikupio 250.000 dolara za svoj “uradi sam” mobitel

ZAGREB Crowdfunding kampanja za MAKERphone jedanaest dana prije završetka s prikupljenih više od 250.000 američkih dolara najuspješnija je kampanja ove godine u Hrvatskoj, a idejni tvorac mobitela koji korisnik sastavlja sam, Albert Gajšak, započeo ju je na svoj 20. rođendan.

MAKERphone je drugi projekt karlovačke startup tvrtke CurcuitMess, čiji je direktor i idejni pokretač Albert Gajšak, koji iza sebe već ima jedan uspješan crowdfunding projekt za MAKERbuino, »uradi sam« igraću konzolu.
Kampanja na 20. rođendan. Kampanju za novi projekt, »uradi sam« mobitel, Gajšak je pokrenuo na svoj 20. rođendan.

MAKERphone je edukacijski mobilni telefon koji korisnik sastavlja sam.

»Kada ga dobijete, imate kutiju sa svim komponentama, koje potom, prema jasnim uputama, sastavljate, spajate, šarafite i lemite«, objašnjava Gajšak.

Za sklapanje mobitela potrebno je 7 do 8 sati, a kada se upali, tu zabava tek počinje. S MAKERphoneom se mogu obavljati pozivi, slati poruke, slušati glazba, ima mogućnost spajanja na internet, a na njemu se može i programirati Uz pomoć programskog jezika Pythona, odnosno verzije MicroPython, korisnici telefona mogu kodirati vlastite aplikacije i igre. Ima i Scratch, program za kodiranje namijenjen djeci.

Sanjario o projektu

Nakon što je 2017. godine njegova igraća konzola MAKERbuino na isti način prikupila više od 100.000 dolara, Gajšak se u listopadu odlučio na prikupljanje novca za novi projekt, MAKERphone.

«Ideja za taj telefon nastala je otprilike kad i za MAKERbuino. O tome sam sanjario dugo vremena, ali nisam se do sada odvažio«, kazao je Gajšak u razgovoru za Hinu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare