Published On: Čet, lis 25th, 2018

Generalni tajnik Austrije za Europu: Migrantima u BiH se mora reći da su na pogrešnom putu

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić održao je bilateralne konzultacije s generalnim tajnikom Saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Johannesom Peterlikom.

Brkić je rekao kako je posebno zahvalan Peterliku što je došao u Sarajevo, ističući kako Austrija do kraja 2018. godine predsjedava Vijećem EU. Na sastanku je konstantirano kako su odnosi BiH i Austrije izvrsni i da u bilateralnom smislu nema otvorenih pitanja.

Od Republike Austrije imamo podršku na putu BiH ka Europskoj uniji. Posebno sam zahvalan jer je Austrija kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja Vijećem EU stavila fokus na zapadni Balkan. Izvijestio sam kolegu da je BiH u fazi odgovora na drugi krug pitanja Europske komisije i da vjerujem kako ćemo uskoro uspjeti finalizirati proces odgovaranja na dodatna pitanja i poslati ih Europskoj komisiji. Nadam se da će u prvom kvartalu 2019. godine, a svakako prije europskih izbora, BiH dobiti pozitivno mišljenje i preporuku za stjecanje kandidatskog statusa u Vijeću EU, rekao je Brkić.

On je istaknuo kako je važno da se nakon izbora ne gubi vrijeme i da se vlasti fokusiraju na reforme. Kako kaže, zajedno je zaključeno ono što su rekli visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn za izbore, a to je da se na temelju presude Ustavnog suda BiH što skorije dođe do implementacije izbornih rezultata.

Zajedno smo zaključili da se to očekuje i od predsjedavajuće Vijeća Evropske unije. Nismo mogli zaobići ni pitanje ilegalnih migracija. Rekao sam da se BiH nalazi u situaciji u kojoj je skoro 20 tisuća ilegalnih migranata koristilo teritoriju BiH. Mi znamo da svi ti ljudi ne žele ostati u BiH. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se pomogne tim ljudima u smještaju i prehrani, ali BiH ne smije ostati sama u rješavanju ovog problema, kazao je Brkić.

Peterlik je rekao kako mu je bilo važno da poslije provedenih izbora dođe u BiH i da se rezultati izbora što prije implementiraju te da iskažu podršku visokom predstavniku i njegovim nastojanjima u tom pravcu. Podcrtao je da je velika odgovornost na svim akterima spram BiH i njenih stanovnika da djeluju u tom pravcu.

Mi smo imali priliku razgovarati o europskoj perspektivi BiH. Ovom prilikom želim se zahvaliti svim akterima u BiH koji su vrlo profesionalno radili na svemu što je vezano za odgovaranje na pitanja Europske komisije. To je za svaku pohvalu. Što se tiče europske perspektive BiH, kao što je bio slučaj i ranije, BiH može računati na punu podršku Austrije, kazao je Peterlik.

Istakao je da isto vrijedi i kada je riječ o izazovima vezanim za pitanja ilegalnih migracija. Peterlik je rekao da se migrantima koji se nalaze u BiH mora jasno reći da su na pogrešnom putu.

Austrija će se potruditi da se učini jasnim to da ilegalna migracija nije put koji može i treba da se slijedi. Postoje legalni putevi i to je ono što mora biti jasno. Svjesni smo da je broj izbjeglica u BiH u porastu i učinit ćemo sve da pružimo podršku BiH. Ni u ovom slučaju nećemo ostaviti BiH na cjedilu, kazao je Peterlik.

(www.jabuka.tv)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare