Published On: Pet, kol 27th, 2021

GENERALNI SPONZOR DVOGLAVOG PREDSJEDNIŠTVA: Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu

Predsjednik Republike Turske Redžep Tayip Erdogan sletio je zrakoplovom u sarajevsku zračnu luku. Erdogan će se u Sarajevu susresti s članovima Predsjedništva BiH, te nazočiti svadbi kćerke lidera SDA Bakira Izetbegovića Jasmine.

Zrakoplov Turkish airlinesa turski predsjednik doputovao je u Sarajevo. Foto: N1

Uoči posjeta BiH Erdogan je izjavio kako Bosna i Hercegovine predstavlja ključnu državu na Balkanu i kako Turska pridaje veliku važnost njenoj multikulturalnoj strukturi, sigurnosti, stabilnosti i razvoju, javlja Anadolija.

Erdogan se pred polazak u službenu posjetu Bosni i Hercegovini obratio novinarima na istanbulskom aerodromu “Ataturk” gdje je kazao da je to prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje suradnje.

Turski predsjednik Erdogan je izrazio i zadovoljstvo što će, nakon posjete BiH, otputovati i u prvu služćbenu posjetu Crnoj Gori.

“Krećemo na put u posjetu dvjema prijateljskim zemljama na Balkanu. U prvom dijelu posjete se u Sarajevu sastajemo s članovima Predsjedništva BiH”, kazao je Erdogan.

On je podsjetio da se s članovima Predsjedništva BiH ove godine već dva puta sastajao, u ožujku u Ankari i u lipnju na Summitu Procesa suradnje jugoistočne Europe.

“S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske povjesne, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku suradnju koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje”, kazao je Erdogan i dodao da će tijekom posjete u Sarajevu razgovarati i o jačanju ekonomske i trgovinske suradnje te sagledati trenutno stanje u vezi s zajedničkim infrastrukturnim i investicionim projektima.

Po završetku posjete Sarajevu, Erdogan će sutra otputovati u prvu službenu posjetu Crnoj Gori za koju je također kazao da je prijateljska i saveznička zemlja s čijim najvišim dužnosnicima će razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i međunarodnih tema.

“Posebno ćemo se osvrnuti na teme unapređenja ekonomske, trgovinske i investicijske suradnje u postpandemijskom razdoblju”, kazao je Erdoan.

On je kazao da će se tijekom posjete Crnoj Gori sastati i s predstavnicima bošnjačkih i albanskih zajednica u toj zemlji.

“Turska pridaje veliku važnost razvoju mira i prosperiteta cijelog Balkana. Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije i podržavamo sve napore u tom kontekstu. Uvjeren sam da naša suradnja s BiH i Crnom Gorom doprinosi stabilnosti Balkana”, poručio je Erdogan./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x