Published On: Fri, Mar 24th, 2017

GENERAL TZV. ARMIJE RBIH Sefer Halilović: Kolinda priča budalaštine, Čović nastavlja politiku udruženog zločinačkog pothvata

Sefer Halilović, general tzv. Armije RBiH gostujući na TV1 kazao je kako Milorad Dodik nekažnjeno nastavlja politiku Karadžića i Mladića te da je RS počinila genocid za što postoji relevantna presuda.

Izjavio je i kako Milorad Dodik i Dragan Čović vode politike koje su vodile Hrvatska i Srbija od 1992. do 1995. u cilju stvaranja etničkih čistih prostora i priključenja Srbiji i Hrvatskoj.

„Čović je zadnjih dana nervozan jer je u tijeku saslušanje i završna riječ po žalbi Prlića i greupe jer se boje da ne bude potvrđena presuda za udruženi zločinački pothvat“, rekao je Halilović, general tzv. Armije RBiH i dodao kako je ovo što Dragan Čović zagovara nastavak politike udruženog zločinačkog pothvata.

Napomenuo je i kako su za njega mnogo važniji zaključci Biskupske konferencije BiH, HNV-a nego nastavak politike Mate Bobana.

„Teoretičari genocida tvde da je zadnja faza genocida negiranje, no u BiH postoji još jedna faza, a to je kad se žrtva pokušava pretvoriti u dželata“, rekao je Halilović.

Dodao je i kako su Hrvati to pokušali preko nekih udruženja iz zapadne Hercegovine da idu s nekim svojim popisima gdje će navodno optužiti bosanske generale gdje ima i Bošnjaka i Srba i Hrvata, najviše Bošnjaka i to dolazi kada se očekuje potvrđivanje presude haaškog šestroci za udruženi zločinački pothvat.

„To je njihov pokušaj da ljudima zagorčaju život, pitam ih koliko su optužnica podnieli protiv RS-a?“, rekao je Halilović.

Komentirajući zahtjeve Hrvata u BiH za federalizacijom,  Halilović je rekao kako se jedino njihova stranka zalaže za povratak na Ustav Republike BiH koji je bio i građanski i nacionalni i omogućio ravnopravnost svih“, rekao je Halilović.

Rekao je i kako je predsjednika Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović neinformirana osoba koja širi budalaštine.

„Što ona zna o islamu, pa kakav je to radikalni, umjereni islam? Pozadina tih priča da je s muslimanima nemoguć život jer oni stvraju poseban entitet koji se zove HZ BH koji mora biti etnički očišćen i prikljčiti se Hrvatskoj, isto kao što Dodik priča da ne može s Bošnjacima koji su radikalni i vehabije“, rekao je Halilović

Na kraju gostovanja na TV general tzv. Armije RBiH rekao je da „koriste pobjedu Trumpa i misle da će od tog biti neke fajde a to je zabluda s kojom će se suočiti“.

Inače, kaznene prijave DORH-u protiv 16 časnika tzv. Armije RBiH podignule su udruge proistekle iz Domovinskog rata iz Središnje Bosne i Rame, a ne zapadne Hercegovine.

Dnevnik.ba