Published On: Sri, kol 3rd, 2016

GENERAL PAVAO MILJAVAC ‘Vlasti u Sarajevu me terete za ‘agresiju na BiH’. Kakav apsurd!’

U intervjuu Globusu  jedan od glavnih zapovjednika operacije Oluja Pavao Miljavac govorio je optužnicama iz Srbije, spornom srpskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji te o mogućem zaustavljanju i Srbije i BiH na putu u Europsku uniju.
“Od optužnica iz Srbije još su opasnije optužnice iz Sarajeva protiv pripadnika HV-a i HVO-a. Ima ih više od 900. Na njima sam i ja i još pet-šest hrvatskih generala”, otkriva general Miljavac.
Upozorava na apsurdnost i šokantnost optužnica koje protiv hrvatskih branitelja dižu vlasti u Bosni i Hercegovini, a o kojima nhrvatska javnost ništa ne zna.
“Opasno je i neprihvatljivo to što masa njih ide s preambulom ‘bio je član udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništva uz pomoć RH, Tuđmana, Šuška’, govore o nečovječnom postupanju, a nemaju nikakvih konkretnih dokaza. Tu se čak ne radi ni o čvrstoj zapovjednoj odgovornosti. To je opasno i za Republiku Hrvatsku, jer se mijenja tijek povijesti, ispada da si bio agresor, što nije točno”, kaže Miljavac.
Kao čovjek i kao visoki vojni zapovjednik zaslužan za oslobađanje ne samo Hrvatske nego i velikog dijela Bosne i Hercegovine ogorčen je optužbama:
“Apsurd je da sam se borio za ovu državu i bio na visokim položajima i nikada nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni u Sarajevu sad izmišljaju, vidio sam konkretno što se mene tiče, zapovjednu odgovornost za dvojicu ubijenih i jednog ranjenog vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako?”, pita se odlikovani general.
“Napominjem, veliki je broj optužnica iz BiH protiv hrvatskih branitelja. To nije samo pravno pitanje, prije svega je političko. Ne možete vi nekog osuditi samo zato što je bio pripadnik HVO-a ili HV-a. Nikakve agresije tamo nije bilo”, odlučno kaže general i upozorava: “Ako krenu s tim optužnicama ozbiljno, hrvatske vlasti to neće moći ignorirati.”
Dnevnik.ba