Published On: Pet, pro 4th, 2020

GENERAL EDWARDS: Časnici i vojnici OSBiH smrzavaju se u vojarnama

Primopredaja dužnosti zapovjednika NATO stožera u BiH između dosadašnjeg zapovjednika, brigadnog generala Wiliama Edwardsa i nastupajućeg zapovjednika, brigadnog generala Erica Folkestada upriličena je danas u Sarajevu.

Folkestad dolazi s dužnosti zamjenika zapovjednika Kopnene vojske SAD-a za Afriku i Borbene grupe za Južnu Europu.

Edwards je u obraćanju istaknuo da OSBiH imaju značajan manjak resursa što je rezultat nedostatka suradnje u proteklim godinama.

“Kada časnici sjede cvokoćući od zime u svojim uredima bez grijanja, a vojnici žive u vojarnama, također, smrzavajući se bez grijanja, onda se morate zapitati kako se mogu provoditi reforme obrane u takvom okruženju”, dodao je Edwards.

Folkestad je poručio da ljudi u BiH trebaju biti ponosni na napredak ostvaren u 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Zajedno možemo nastaviti nadograđivati desetljeća napretka, sigurnosti i prosperiteta koje donosi partnerstvo BiH s NATO-om”, rekao je Folkestad.

Veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson zahvalio je Edwardsu na njegovom angažnamu i rezultetima, te poželio dobrodošlicu Folkestadu u njihov tim.

Zapovjednik Zapovjedništva NATO snaga u Napulj admiral Robert Burke kazao je da su Edwardsova strateška perspektiva, diplomatska oštroumnost i vizionarsko vodstvo doveli do bolje spremnosti i boljeg korištenja resursa, a da Folkestad donosi ogromno iskustvo i operativnu perspektivu./Fena/HMS/