Published On: Pon, lis 21st, 2019

Gdje su 44 milijuna eura namijenjena migrantima?

 

Iako je Europska unija od 2007. godine dala 44,8 milijuna eura za pomoć u rješavanju ili makar ublažavanju migrantske krize, problema u BiH sve je više. Najviše u Unsko-sanskoj županiji koja je od početka teret krize morala preuzeti na svoja pleća, piše Dnevni avaz.

Do prošle godine iz Europe je stiglo u BiH više od 10 milijuna, a samo tijekom prošle godine i ostala 34 milijuna eura za skloništa, hranu, vodu, sanitarije, odjeću, psihosocijalnu pomoć.

Trgovina ljudima

No, na terenu je situacija eskalirala. Kažu, novca nema, a ni dovoljno skloništa, vode i hrane, pomoći.

Posljednjih se dana putem medija odašiljaju otrovne strelice na relaciji Federalna vlada – Unsko-sansku županija u vezis sa spornim milijunima.

Vlada FBiH početkom srpnja je doznačila četiri milijuna KM Vladi USŽ za pomoć u rješavanje krize. Ova sredstva trebala su biti preusmjerena Crvenom križu Grada Bihaća za zbrinjavanje migranata na Vučjaku. No, problem je nastao kada je Županija odlučila da bi novac mogao preusmjeriti za gradnju policijske stanice u Bužimu.

Sej Ramić, neovisni vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća, za „Avaz“ je kazao da trenutna situacija predstavlja najveću trgovinu ljudima, u kojoj se zloupotrebljava novac namijenjen rješavanju krize.

Ne možemo pratiti tokove tog novca. Svi smo iskorišteni. Priča se samo o migrantima, nitko ne spominje građane. Prije dvije noći četiri vagona migranata vlakom iz Sarajeva su stigla. Zbog čega se trpa toliki broj migranata u USŽ“, pita Ramić.

Nemaju kud

Dodaje da Unsko-sanskoj županiji ne trebaju ni ta četiri milijuna maraka.

Neka Vlada zadrži novac u Sarajevu, ali neka i migranti ostanu u Sarajevu“, ogorčeno i otvoreno govori Ramić.

Gorica Bukić, urednica Radija USŽ, prati situaciju od početka i dobro je upoznata sa svim aspektima. No, kaže, kada je novac u pitanju, tu samo rijetki znaju istinu.

Mislim da su u dobroj mjeri migranti nekima dobro došli za obogaćivanje. S druge strane, migranti su zaglavljeni ovdje u USŽ, nemaju kuda. Vjerujte mi, ovdje će problem brzo eskalirati. Bojim se da ćemo s dolaskom zime imati veliki problem, da će se ponoviti grčki scenarij, kada su migranti demolirali centar. Bihać je na rubu“, istaknuo je Bukić.

Prema podacima EU, više od 33.300 izbjeglica i migranata ušlo je u BiH od siječnja 2018. godine, a sada su pretežno u USŽ.

Osim novca EU, pomoć BiH u borbi protiv nikad jače migrantske krize šalju i druge međunarodne institucije ili humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

EU će nastaviti pružati podršku za unapređivanje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočile s izazovima migracija, ali također očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na pronalaženja načina za podjelu odgovornosti“, poručuju iz Delegacije Europske unije u BiH.

Fazlić: Dogorjelo nam je do nokata

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nedavno je za medije kazao da će prestati davati novac za Vučjak, u koji su do sada uložili 100.000 KM i koji svakodnevno pomažu, a da će, ako i to ne urodi plodom, formirati kamp Krajišnika pred Parlamentom BiH.

Dogorjelo nam je do nokata“, rekao je Fazlić.

Istaknuo je da ministar sigurnosti Dragan Mektić minimizira situaciju kao da kriza ne postoji te da nije točno što je rekao da u BiH ima oko 4.000 migranata.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare