Published On: Thu, Dec 26th, 2013

GDJE ON ŽIVI Magazinović ukratko: U državi je odlično stanje

SARAJEVO – Godina koja je na izmaku je bila politički vrlo teška i u pojedinim trenucima podsjećala je na vrijeme otprije 20 godina.

Možda se netko i neće složiti sa mnom, ali 2013. i 2014. su prelomne godine u kojima će se na duže razdoblje odlučiti sudbina BiH i svih nas koji u njoj živimo, kazao je za Agenciju Fena zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

– Mi smo dočekali da se na 20. godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru otvoreno govori o podjeli Mostara, da se otvoreno govori o podjelama, crtanju karata i prekrajanju unutarnjih granica. Svi ti pokušaji su za sada spriječeni, ali borba ne prestaje – ističe Magazinović.

Po njegovim riječima, ovu godinu su obilježili i pokušaji implementacije presude u slučaju „Sejdić-Finci” kao i „šokantno saznanje krajem godine da zapravo baš svi i ne žele da se ovo pitanje riješi i da naša država dobije kandidatski status u EU”.

I pored svega toga, navodi Magazinović, 2013. je pokazala da se i u ovakvim neprirodnim političkim uvjetima može uraditi puno pozitivnih stvari „kada imate ogromnu volju i snagu da gurate naprijed”.

– Svakim danom je sve više izgrađenih kilometara autoputa, za namjensku industriju i građevinsku industriju možemo reći da su izašle iz recesije, reforme i uštede u zdravstvu i oblasti braniteljskih prava su evidentne, antikorupcijski zakoni su postali vrlo značajna tema, konačno je proveden popis stanovništva, u izuzetno teškim uvjetima naslijeđenih dugova uspijeva se održati financijska stabilnost- kazao je Magazinović.

Iako je ova bila teška godina, svjestan da će se u narednoj godini održati izbori, ipak sam, ističe, optimist da će se u 2014. godini pozitivni trendovi nastaviti, a ono negativno da će ostati u prošlosti.

– Vjerujem da će u prvih nekoliko mjeseci 2014. prevladati razum i spoznaja da je članstvo BiH u EU važnije od bilo čijeg osobnog političkog cilja ili profita, te da će doći do dogovora o pitanju presude „Sejdić-Finci”. Uvjeren sam u nastavak infrastrukturnih radova i nove najavljene investicije, pa samim tim i otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Magazinović.

Dodao je da je povećanje mirovina, s kojim ćemo ući u novu godinu, također znak da na političkoj sceni ima i onih koji brinu o svim slojevima društva i u ovakvoj krizi im barem malo pokušavaju olakšati.

Magazinović smatra da, iako je kompleksno, rješavanje pitanja vojne imovine kao preduvjeta za korak k punopravnom članstvu u NATO-u, uz malo međusobnog razumijevanja i dobre volje, može biti politički događaj koji će obilježiti sljedeću godinu.

– Naravno i u sljedećoj godini će biti onih koji će otežavati napredak, onih koji žive po maksimi „što gore, to bolje”, ali to je prokletstvo naše države s kojim smo se navikli boriti – kazao je Magazinović za Fenu.

Fena