Published On: Tue, Aug 11th, 2015

GDJE LJETUJU POLITIČARI: Izetbegović u Tursku, Ivanić u Crnu Goru

Politička situacija u Bosni i Hercegovini trebala bi biti “ključ i katanac” za ovogodišnji odlazak vlastodržaca na ljetovanje. Klimava Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, reformska agenda, protesti, krediti, suša… samo su male “ribice” u moru problema u kojima su i oni i građani BiH.I, dok neki dijele ovo mišljenje pa neće ni koristiti godišnji odmor, drugi će dobaciti do Jadrana. Ove godine nema luksuznih odmarališta niti dalekih destinacija. Neum, Hrvatska i Crna Gora najčešći su odabiri političara BiH, a ima i onih kojima je Boračko jezero – more.Nadamo se da će se pripaziti oni koji budu išli na Boračko, jer tamo nema ni spasilačke službe ni hitne pomoći.
Izetbegović ljetuje u Turskoj

U Predsjedništvu je situacija sljedeća, Mladen Ivanić i ove godine, već tradicionalno ljetuje u svojoj vikendici u Crnoj Gori. Bakir Izetbegović (možda) će ipak u Tursku, a Dragan Čović je posljednjih dana zauzet dogovaranjem koalicije (pogotovo sa Savezom za bolju budućnost i Fahrudinom Radončićem), te nije poznato gdje će (i hoće li) ljetovati.
Vijeće ministara ove godine neće koristiti kolektivni godišnji odmor, no neki ministri se ipak nadaju da će “skoknuti” do Jadrana.
Ministar za promet i komunikacije Slavko Matanović nada se da će otići do Neuma, ministar za vanjske poslove Igor Crnadak volio bi u Grčku, ali ako ne stigne, bit će “dovoljna” i Hrvatska, dok ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović bira Budvu.
Ministrica za obranu BiH Marina Pendeš bira Split ili Trogir. Za razliku od državnog Vijeća, bh. parlamentarci su trenutno na trodjednom kolektivnom godišnjem odmoru.
Nije poznato gdje je većina – zna se da su Ognjena Tadića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH “brinuli troškovi”. Ali, za državne parlamentarce, čija je prosječna plaća oko 5.000 KM, previše se ne treba brinuti.
Premijeri entiteta neće ići na godišnji odmor

Željka Cvijanović (RS) već godinama ne koristi godišnji, a Fadil Novalić (FBiH) ne poznaje ni proceduru uzimanja godišnjeg odmora. Federalni ministar za promet Denis Lasić ljetovat će u Neumu.
Anton Kasipović (SNSD), ministar za pravdu u Vladi RS-a, i ovu, 14. godinu ljetuje u Promajni kod Makarske, a Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje RS-a, voli Tučepe i, uopće, makarsku rivijeru.
Spomenimo još i nekolicinu stranačkih lidera. Šef SDP-a Nermin Nikšić, rođeni Konjičanin, kaže da ljetuje na Boračkom jezeru, „to je njegovo more“.
Željko Komšić, lider DF-a, uvijek bira Podstranu kraj Splita, a Mladen Bosić (SDS) dvoumio se između Hrvatske i Crne Gore, prenosi Radiosarajevo.ba.